Datum objave: 02. 05. 2012.

Objavljeno je da je za izgradnju mišića najidealnije, nakon vježbanja, konzumirati mješavinu proteina.

U istraživanju američkih znanstvenika primjenjivana je mješavina sojinih (25%) i proteina sirutke (25%) te kazeina (50%), koja je dokazano dovela do povećanja osobnog „anaboličkog prozora“ (vrijeme potrebno za izgradnju mišića nakon vježbanja). Primjenom mješavine proteina produljeno je i vrijeme transporta aminokiselina u mišić, čime se ova kombinacija smatra optimalnom za konzumaciju neposredno nakon tjelovježbe.

Sojini i proteini sirutke te kazein nakon ingestije apsorbiraju se različitom brzinom. Najbrži su proteini sirutke, dok je kazein „spori“ protein kojemu treba i nekoliko sati da bi se probavio. Između te dvije krajnosti su sojini proteini. Upravo radi toga, učinak kombinacije sva 3 proteina čini se da osigurava produljeni dotok aminokiselina u mišić, čak do 4 sata odnosno do sljedećeg obroka.

Izvor: Experimental Biology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari