Vitaminoteka

Datum objave: 15. 08. 2013.

Nova studija španjolskih znanstvenika otkrila je kako sok od lubenice može ublažiti bolove u mišićima nakon tjelovježbe.

Lubenica u najvećoj mjeri, ali i dinja, krastavci i tikve sadrže aminokiselinu citrulin koja je specifična po tome što ne sudjeluje u izgradnji proteina, već djeluje kao prekursor za sintezu aminokiseline arginin.

Ranija istraživanja su otkrila kako citrulin ima antioksidativne sposobnosti te može proizvesti dušični oksid i na taj potaknuti relaksaciju i širenje krvnih žila i povoljno djelovati kod erektilne disfunkcije, hipertenzije i ateroskleroze.

U istraživanju je sudjelovalo 7 zdravih studenata koji su u tri različita navrata, nakon testa maksimalnog napora na cikloergometru, popili ili 500 ml soka od lubenice sa sadržajem citrulina od 1,17 g ili sok od lubenice dodatno obogaćen citrulinom u količini od ukupno 5 g citrulina ili placebo.

Rezultati su pokazali da su obje skupine koje su unosile sok od lubenice osjećale značajno manju bol u mišićima u usporedbi s placebo skupinom što pokazuje kako sok od lubenice ima potencijal postati novi funkcionalni napitak za sportaše.

Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry

Pošalji prijatelju na email

Komentari