Datum objave: 27. 12. 2006.

Kolostrum je još jedan u nizu suplemenata koji je nedavno doživio povratak na scenu kao moguća ergogena pomoć sportašima. Njegovo prvo pojavljivanje na tržištu sportske prehrane naišlo je na izražen skepticizam znanstvenika, a to se smatra i razlogom njegovom brzog nestanka sa tržišta. Nedavno ponovno pojavljivanje kolostruma u trgovinama sportske prehrane i zdrave prehrane zasnovano je na činjenici da je tehnološka obrada i proizvodnja kolostruma doživjela znatna unapređenja što je nagnalo znanstvenike da preispitaju ovaj suplement, temeljen na mlijeku.

Kolostrum je prvi sekret ženskih mliječnih žlijezda koji se javlja neposredno nakon poroda, a prethodi pravom majčinom mlijeku. Tekućina koja je gotovo prozirna, sadrži serum, bijela krvna zrnca i zaštitna antitijela. To je rijetka žućkasta tekućina koju luče mliječne žlijezde sisavaca u prvom tjednu laktacije. Bogat je imunoglobulinima, anti-mikrobnim peptidima, mineralima i nizom faktora rasta namijenjenih dojenčetu čovjeka ili mladunčetu životinja.

Neki znanstvenici vjeruju da ovaj, nutritijentima izrazito bogat proizvod mliječnih žlijezda, može imati koristi i za odraslog čovjeka.

Dvije glavne zamjerke koje ističu znanstvenici kada je u pitanju kolostrum jesu:
1. Različite faktore rasta, kao što je Inzulinu-sličan faktor rasta (IGF-1), veoma je teško preraditi, a prvi proizvodi bazirani na kolostrumu nisu sadržavali aktivne faktore rasta. Ova prepreka je, većim dijelom, uklonjena najnovijom tehnologijom obrade i proizvodnje.
2. Postoje argumenti da organizam odraslog čovjeka nema koristi od kolostruma jer želudac uništi glavninu delikatnih peptida tijekom probave. Međutim, ova 'činjenica' koja se dugo zadržala u raspravama o kolostrumu, nedavno je revidirana.

S medicinskog gledišta, ispravno proizveden kolostrum obećava pozitivne učinke u liječenju nekih bolesti probavnog sustava. Nekoliko studija potrvrdilo je ove pretpostavke.

Prije četiri godine završena je studija koja dokazuje da kolostrum povećava razinu IGF-1 u slini sportaša. Ovi rezultati ruše dugo prisutno vjerovanje da peptidi ne mogu nepromijenjeni proći kroz probavni sustav. Devet sprintera muškog spola hranjeni su proizvodom na bazi kolostruma tijekom osam dana.

Dr Richard Kreider i suradnici, tokom „2001 Experimenal Biology Conference“ , prezentirali su rezultate studije po kojima dodatak kolostruma u prehranu 49 dobro utreniranih profesionalnih sportaša povećava tjelesnu masu i snagu na bench press-u.

Znači li sve ovo da bi sportaši trebali kupovati kolostrum? Vjerojatno ne, prva od dvije gore navedenih studija provedena je na malom broju ispitanika, dok druga studija još nije objavljena u nekom od znanstveno priznatih medicinskih časopisa.

Čini se da novije verzije proizvoda kolostruma mogu pružiti korisne učinke sportašima i bolesnicima u određenim patološkim stanjima. Nije određena kolika je to korisnost i kojom dozom se postiže. Kolostrum svakako treba imati u vidu kao pripravak kojim se mogu postići mnogi pozitivni učinci u liječenju bolesti probavnog sustava, ali u sportskoj prehrani ostaje velika dilema u vezi njegove primjene. U ovom trenutku možda i vrijedi probati.

Autor: Predrag Jovanović, dr. med.
Klinika za interne bolesti
Univerzitetski klinički centar Tuzla

Literatura:

1. Playford, Raymond J., Christopher E. Colostrum and milk-derived peptide growth factors for the treatment of gastrointestinal disorders. American Journal of Clinical Nutrition 2000; 72/1: 96-105
2. Mero A, Mikkulainen H. Effects of bovine colostrum supplemantation on serum IGF-1, IgG, hormone and saliva IgA during training. Jour Appl Physiol 1997; 83/4:1144-51
3. William Brink. Muscle buliding supplement review guide. In:Brink W, (ed.) Muscle building nutrition. Will Brink BCG 2004.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, sport,

Komentari