Vitaminoteka

Datum objave: 20. 01. 2015.

Mnogi pojedinci koji žele smanjiti svoju tjelesnu masu, kada uđu u teretanu prvo se upute prema pokretnoj traci za trčanje. Međutim, novo istraživanje objavljeno u časopisu Obesity, predlaže da je dizanje utega možda bolja opcija.

U istraživanju su korišteni podaci o tjelesnoj aktivnosti i tjelesnim značajkama 10 500 zdravih muškaraca starijih od 40 godina, prikupljeni u jednom opsežnom američkom istraživanju koje je trajalo od 1996. do 2008. godine.

Analiza je pokazala da su ispitanici koji su povećali količinu vremena koju provode trenirajući s utezima za 20 minuta dnevno, imali manje povećanje opsega struka (-0,67 cm) tijekom tog razdoblja, u usporedbi s onima koji su za istih 20 minuta dnevno produžili svoje aerobne treninge (-0,33 cm).

Očekivano, sjedilački način života povezan je s povećanjem opsega struka.

Autori su naglasili da iako je aerobna aktivnost u usporedbi s vježbama snage bila povezana s nižom tjelesnom masom, opseg struka se smatra boljim indikatorom zdravlja kod zrelijih osoba. Dodatno, vježbe snage također usporavaju propadanje mišića, koje predstavlja problem tijekom starenja. No, napomenuli su kako se najboljom opcijom, naravno, pokazala kombinacija aerobnih vježbi (primjerice trčanja) i vježbi snage (poput vježbi s utezima).

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari