Datum objave: 01. 04. 2008.

Klenbuterol je lijek iz grupe simpatomimetika, točnije koristi se kao bronhodilatator, a njegova upotreba je jako raširena među sportašima. Djeluje na simpatički živčani sustav putem adrenoreceptora. Kliničke studije pokazuju da je Klenbuterol jako učinkovit za bronhodilataciju, sa niskom stopom pritužbi na neželjene učinke lijeka u ispitanika tokom provođenja studija. Ovaj lijek ima selektivno djelovanje na beta-2 receptore, sa malo stimulacijske aktivnosti na beta-1 receptore tako da rijetko i u manjem obujmu djeluje na srčani mišić.

Ono što je privuklo sportaše da počnu upotrebljavati Klenbuterol jesu razultati iz studija na eksperimentalnim životinjama koji su ukazali na anaboličku aktivnost ovog lijeka. Od ranije je bila poznata njegova termogenička aktivnost, a kombinacija anaboličke i termogeničke aktivnosti jedna je od najtraženijih u sportovima snage i disciplinama u kojima je od velikog značaja precizna regulacija ukupne tjelesne mase uz istovremeno zadržavanje aktivne mišićne mase.

Mogući neželjeni učinci Klenbuterola jesu: drhtavica, nesanica, prekomjerno znojenje, povišen krvni tlak i mučnina. Ovi učinci obično nestaju nakon sedam dana od početka upotrebe, zbog adaptacije organizma i regulacije broja receptora. Naime, i sami učinci klenbuterola trajati će određeno vrijeme dok ne dođe do zasićenja, odnosno nishodne regulacije beta-adrenoreceptora.

Kada se koristi za smanjene masnog tkiva, a to je primarni učinak koji žele postići sportaši ovim lijekom, čini se da klenbuterol djeluje nekih 4-6 tjedana. Gotovo je sigurno da klenbuterol smanjuje masno tkivo dizanjem tjelesne temperature. Onog trenutka kada se tjelesna temperatura vrati na normalnu razinu, klenbuterol više ne daje termogenički učinak. U ovom slučaju povećanje doze lijeka nema nikakvog učinka.

Još uvijek se raspravlja o tome na koji način klenbuterol dovodi do povećanja razine snage i anaboličkog učinaka. Većina znanstvenika smatra da je povećanje snage rezultat stimulativnog djelovanja klenbuterola na središnji živčani sustav slično efedrinu.

Klenbuterol nikada nije odobren za upotrebu u USA. U nekim zemljama Europe koristi se kao lijek za astmu, ali ono što danas zabrinjava je njegova nelegalna upotreba u sportu, naročito u bodybulidingu.

2007.godine objavljeno je da je u tijeku studija kojom se pokušava dokazati pozitivan učinak klenbuterola u liječenju kongestivne srčane slabosti, tako što se njegovom upotrebom jača srčani mišić i tako poboljšava kvaliteta života ovih pacijenata.

Prema pravilniku Međunarodnog olimpijskog odbora, klenbuterol je na listi zabranjenih supstanci i brojni su sportaši u posljednjih nekoliko godina suspendirani sa nacionalnih i međunarodnih natjecanja zbog zloupotrebe ove supstance.

Autor:
Dr Predrag Jovanović, mr.med.sci.
Klinika za interne bolesti
Univerzitetski klinički centar Tuzla

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sport,

Komentari