Vitaminoteka

Datum objave: 03. 08. 2015.

Poznato je da mišići imaju svoje „granice“ te da su one jako ovisne o stupnju treniranosti pojedinaca – dok profesionalni sportaši prije pojave mišićnog zamora mogu biti aktivni satima, drugima je naporna već i kratkotrajna tjelesna aktivnost. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Cell Metabolism, ispitalo je što utječe na radnu sposobnost mišića i može li se ona poboljšati nutritivnim intervencijama.

Izdržljivost mišića prije svega ovisi o brojnosti mitohondrija, tzv. tvornica energije u mišićnim stanicama, a jedan od mitohondrijskih enzima koji „proizvodi“ bitne molekule za metabolizam energije je karnitin-acetiltransferaza (CrAT). Važnost ovog enzima kod vježbanja do sada nije bila potpuno jasna, stoga je u navedenom istraživanju ispitana radna sposobnost miševa s nedostatkom CrAT-a te je primijećeno da je ovaj enzim ključan za odgađanje pojave zamora mišića.

Nadalje, davanje dodataka karnitina – supstrata enzima CrAT, pokazalo je da ovi dodaci mogu poboljšati toleranciju mišića miševa na vježbanje, međutim, navedeno je primijećeno samo kod kontrolne skupine s normalnom aktivnosti enzima.

U dodatnom ispitivanju, analiza CrAT-a kod ljudi pokazala je da se aktivnost ovog enzima povećava tijekom treniranja, ali i smanjuje s povećanjem dobi. Stoga su autori zaključili kako bi dodaci karnitina, uz vježbanje, možda mogli pomoći starijim osobama kako bi što duže održali funkciju mišića.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari