Datum objave: 26. 03. 2007.

L-karnitin se najčešće definira kao „tvar slična amino-kiselinama“. Karnitin se sintetizira u tijelu čovjeka i to iz aminokiselina L-lizin i L-metionin. Životinjsko meso sadrži velike količine karnitina, naročito crveno meso krave i ovce. Brojne su funkcije karnitina u ljudskom organizmu, a najpoznatija je njegova uloga kao nosača masnih kiselina kroz staničnu membranu u procesu njihovog sagorijevanja (oksidacije) u staničnim organelama nazvanim mitohondrije.

Mitohondriji se, zbog stvaranja energije, još nazivaju i energetskim centralama stanice. Proces kojim karnitin djeluje kao nosač masnih kiselina u mitohondrije uključuje nekoliko enzima i koraka koji se moraju desiti prije nego se masti iskoriste kao izvor energije.
Uloga karnitina, kao nosača masnih kiselina, neophodna je da bi tijelo bilo u stanju dobiti energiju sagorijevanjem masti. To je razlog zašto se karnitin na tržištu nudi kao „sagorijevač masti.“

Mali je broj studija koje se bave proučavanjem gubitka tjelesne mase u ljudi koji koriste karnitin kao suplement. Čak i tako mali broj njih dalo je oprečne rezultate.
Neke od ovih studija promatrale su karnitin kao suplement za unapređenje anaerobne sportske izvedbe, dok su neke preporučile karnitin za natjecatelje u sportovima izdržljivosti kao sto je maraton.

Istraživanja na životinjskim modelima ukazala su na povećanje postotka energije koja se dobije iz masti i to u onih životinja koje su uzimale visoke doze karinitina.
Rezultati pokusa na ljudskim modelima su različiti, jer dok jedni govore o pojačanoj izdržljivosti tijekom aerobnih aktivnosti, drugi pak nisu uočili nikakav učinak suplementacije karnitinom!

Razlika u efektu vjerojatno ovisi od doze karnitina ili pak od nutritivnog statusa testiranih sportaša. Uobičajne doze su visoke i kreću se od 2000mg do 5000mg , čak i više.

Karnitin ima svoje mjesto u poboljšanju zdravstvenog statusa te je uvršen u „Physicians Desk Reference (PDR) u SAD za određena srčana oboljenja. Karnitin pomaže u snižavanju razine kolesterola u krvi, a podiže nivo HDL koga se još naziva i „dobri kolesterol“.

Sposobnost karnitina da poboljša sportsku izvedbu i sagorijevanje masti još uvijek je upitna.
Oni koji žele koristiti karnitin, trebali bi uzimati najmanje 500mg i više, nekoliko puta na dan, dok neke studije preporučuju dnevni unos od 6g.

Karnitin je vrlo siguran suplement, bez registriranih toksičnih učinaka i čest je sastojak formula za mršavljenje. Kupci takvih pripravaka moraju obratiti pažnju na dozu karnitina, budući da su efekti mogući samo uz gore navedene visoke doze.

Zaključak je da karnitin može biti od koristi za generalno poboljšanje zdravstenog statusa, prvenstveno zbog njegove aktvine uloge u snižavanju razine kolesterola u krvi, ali suplementacija karnitinom u svrhu izgradnje mišićne mase anaerobnim treningom ne dobija prolaznu ocjenu.

Autor: Predrag Jovanović, dr. med.
Klinika za interne bolesti
Univerzitetski klinički centar Tuzla

Literatura:

1. Soop M, Bjorkman O. Influence of carnitine supplementation on muscle substrate and carnitine metabolism during exercise. Jour Appl Physiol 1988; 64/6:2394-2399.
2. Gorostiaga EM, Maurer CA. Decrease in respiratory quotient during exercise following L-carnitine supplementation. Int Jour Sports Med 1989; 10/3:169-174.
3. Vecchiet L, Di Lisa F. Influence of L-carnitine administration on maximal physical exercise. Eur Jour Appl Physiol 1990; 61/5-6:486-490.

Pošalji prijatelju na email

Komentari