Vitaminoteka

Datum objave: 21. 11. 2014.

Adolescentima s prekomjernom tjelesnom masom najčešće se, u svrhu mršavljenja, preporučuje povećanje tjelesne aktivnosti, no malo je podataka o tome koje vrste vježbi su najprimjerenije za redukciju kilograma kod mladih. Rezultati novog istraživanja objavljenog u časopisu JAMA Pediatrics, predlažu kombinaciju aerobnih vježbi s treninzima snage.

U istraživanju je sudjelovalo 304 ispitanika dobi 14-18 godina koji su nakon nutricionističkog savjetovanja bili podijeljeni u četiri skupine. Ispitanici prve skupine izvodili su vježbe snage, ispitanici druge skupine aerobne vježbe, dok su oni u trećoj skupini kombinirali i aerobne vježbe i vježbe snage. Ispitanici četvrte skupine služili su kao kontrola i nisu izvodili nikakve posebne vježbe.

Treninge interventnih skupina nadzirali su profesionalni treneri, a ispitanici su trebali vježbati četiri puta tjedno tijekom 22 tjedna. Promjene u sastavu tijela bile su im praćene snimanjima magnetskom rezonancijom.

Rezultati su pokazali da su adolescenti svih triju interventnih skupina, u usporedbi s kontrolnom, značajno snizili udio masnog tkiva i to u sličnoj mjeri. Međutim, kada su se promatrali samo oni ispitanici koji su ispunili najveći dio zadanog programa treninga, najznačajnije smanjenje postotka masnog tkiva ipak je primijećeno kod skupine koja je kombinirala i vježbe snage i aerobne vježbe.

Opseg struka potonje skupine smanjio se za znakovitih 7 cm, dok se kod ispitanika skupina koje su provodile samo jednu vrstu treninga, smanjio za 4 cm. Kontrolna skupina nije pokazala promjene.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari