Vitaminoteka

Datum objave: 09. 12. 2015.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Metabolism: Clinical and Experimental, pokazalo je da sportaši koji se bave sportovima izdržljivosti, suprotno dosadašnjem mišljenju, imaju koristi od niskog unosa ugljikohidrata.

U istraživanju je sudjelovalo 10 elitnih ultramaratonaca koji su, u prosjeku, posljednjih 20 mjeseci slijedili prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti – tzv. ketogenu prehranu, a ova skupina sportaša bila je uspoređena sa skupinom od 10 elitnih ultramaratonaca čija je prehrana sadržavala preporučeni visoki udio ugljikohidrata. Osim po načinu prehrane, dvije skupine ispitanika nisu se razlikovale po dobi ni tjelesnoj spremi.

Mjerenjem razlika u koncentracijama plinova u udahnutom i izdahnutom zraku tijekom testa tjelovježbe, primijećeno je da su ispitanici na ketogenoj prehrani u prosjeku pokazali čak 2,3 puta veću stopu „izgaranja“ masti. Također, zapaženo je da su masne rezerve ukupno potrošenoj energiji ovim ispitanicima doprinosile s 88%, dok su ispitanicima na visokougljikohidratnoj prehrani doprinosile s tek 56%.

Budući da se ispitanici međusobno nisu razlikovali s obzirom na osjećaj umora, ukupnu energetsku potrošnju te brzinu oporavka, autori su pretpostavili da se organizam može prilagoditi na prehranu s visokim udjelom masti i postići neočekivani kapacitet njihovog izgaranja. Saznanja ovog istraživanja poprilično su nesuglasna s onim što se dosad u sportskoj medicini smatralo mogućim, pa su autori naveli i da nas možda čeka promjena paradigme u sportskoj prehrani.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti,

Komentari