Vitaminoteka

Datum objave: 08. 04. 2016.

U novoj zanimljivoj analizi objavljenoj u časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology, britanski stručnjaci ispitali su kako je način putovanja na posao povezan s tjelesnom masom pojedinaca.

Analiza je bila provedena na uzorku od 150 000 ispitanika dobi 40-69 godina, a rezultati su pokazali da su pojedinci koji su na posao dolazili biciklom ili su pješačili, imali znatno manju tjelesnu masu, indeks tjelesne mase (BMI) i udio tjelesnih masti nego oni koji su do posla putovali automobilom. Navedena povezanost pokazala se vrlo čvrstom te je ostala statistički značajna čak i kada se u obzir uzela općenita tjelesna aktivnost ispitanika.

Biciklisti su, u usporedbi s vozačima automobila, u prosjeku pokazali 4,4-5,0 kg nižu tjelesnu masu te BMI niži za 1,65-1,71 kg/m2. Kod ispitanika koji su do posla hodali, primijećen je za 0,80-0,98 kg/m2 niži BMI. Očekivano, razlike su bile najočiglednije kod ispitanika koji su bili najudaljeniji od posla.

Autori su zaključili da pojedincima koji nisu toliko tjelesno aktivni u slobodno vrijeme, aktivniji način putovanja do posla može znatno pridonijeti poboljšanju životnog stila. Napomenuli su i da čak putovanje javnim prijevozom, koje uključuje manju razinu aktivnosti, ima povoljniji učinak na tjelesnu masu nego putovanje automobilom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari