Vitaminoteka

Datum objave: 08. 02. 2016.

Prema novoj meta-analizi objavljenoj u časopisu Obesity Reviews, više kratkih intervala intenzivne tjelovježbe učinkovitije je od „dužih“ oblika vježbanja kada je u pitanju poboljšanje sposobnosti organizma u skladištenju i iskorištavanju šećera iz krvi.

Tako se smatra da bi redovito provođenje tzv. intervalnog treninga visokog intenziteta – poznatog pod kraticom HIIT, moglo predstavljati učinkovitu strategiju u borbi protiv dijabetesa.

Osim što je meta-analiza pokazala da je HIIT potencijalno bolji od tradicionalne kontinuirane tjelovježbe po pitanju učinka na kardiometaboličko zdravlje, još jedna prednost mogla bi biti i ta da HIIT za sličan učinak zahtijeva znatno manje vremena. Naime, poznato je da tek 5% pojedinaca u industrijaliziranim zemljama ima odgovarajuću tjelesnu aktivnost, a ovome s često pripisuje nedostatak slobodnog vremena.

Svejedno, prije donošenja konačnih preporuka o uvrštavanju HIIT-a u tjedne planove tjelesne aktivnosti, najprije je potrebno provesti studije o njegovim učincima tijekom dužeg vremenskog perioda budući da su većinu dosadašnjih istraživanja predstavljale kraće studije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari