Datum objave: 22. 09. 2008.

Hidroksi-metil-butirat (HMB) je metabolit aminokiseline leucin. Malo je sportaša i rekreativaca koji nisu čuli za ovaj suplement, ali brzo je svrstan u grupu onih proizvoda čije ime dobro zvuči i čiji rezultati u stvarnoj primjeni ne prate one razvikane najave iz razvojnih laboratorija. Leucin, čiji je HMB metabolit, je jedna od BCAA (aminokiseline razgranatih lanaca) i dobro je poznato da BCAA igraju ključnu ulogu u očuvanju mišićne mase (anti-katabolički efekt). Leucin ima izrazito anti-kataboličko djelovanje, međutim trebalo bi ga unositi u velikim količinama. Eksperimentiralo se i sa 5g intravenski apliciranog Leucina na sat vremena! Stoga se krenulo u otkrivanje metabolita leucina koji je u biti odgovoran za ovakav, za sportaše povoljan, učinak leucina. Upravo je HMB identificiran kao taj ključni metabolit leucina! Prvi pokusi sa HMB-om dali su impresivne rezultate. Treba li napomenuti da su to bili pokusi na životinjskim modelima? Pod teškim eksperimentalnim uvjetima laboratorijske životinje su gubile na mišićnoj masi, razboljevale se, a nemali broj njih bi uginuo, međutim nakon što su oralno bile hranjenje preparatima HMB-a, došlo je do značajnog smanjenja smrtnosti, zatim do poboljšavanja njihovom imunološkog sustava kao i do povećanja mišićne mase.

Prve studije provođene na ljudima dale su obećavajuće rezultate. Utrenirani, kao i oni koji se ne bave sportom, za rezultat su imali povećanje mišićne, a istovremeno smanjenje mase masnog tkiva, a dobijali su samo 3 g HMB-a dnevno! Prosjek je bio oko 1-2 kg dobijene mišićne mase kao i identična količina izgubljenog masnog tkiva. Šta je onda krenulo loše? Iskustva sportaša sa ovim suplementom bila su negativna. Većina ih i danas smatra da je kupovina HMB-a jednostavno bačen novac. Vjerovatno je razlog i u tome što je ovaj suplement prilično skup, a za dosta manje novca se može kupiti recimo kreatin koji daje znatno bolje rezultate.

Moglo bi se reći da je HMB egzotičan suplement sa bombastičnom pričom iza sebe, ali se nikada nije uspio dokazati u stvarnom svijetu. Cijena mu je i danas visoka što mu još uvijek daje dozu ekskluzivnosti, ali kupaca je sve manje iako se vodeći američki i europski proizvođači i dalje trude razviti što učinkovitiju formulu.

Autor: Dr Predrag Jovanović, mr.med.sci.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sport,

Komentari