Datum objave: 22. 01. 2008.

Natjecatelji u sportskim disciplinama izdržljivosti često koriste glicerol kao dodatak vodenom napitku, a u svrhu zadržavanja više vode u tijelu (tzv. superhidracija) nego u slučaju da piju samo vodu. U uvjerima ekstremno tople i vlažne sredine, gubitak vode je veći nego što je sposobnost tijela da nadoknadi taj gubitak. Zato, započinjanje natjecanja u superhidriranom stanju znači prednost za takvog sportaša.

U studijama koje su obuhvaćale tenisače i Olimpijske triatlonce, dokazano je da su oni natjecatelji koji su koristili kombinaciju vode i glicerola imali korist od takve superhidracije u uvjetima visoke vanjske temperature i vlažnosti zraka.

Biti u stanju superhidracije zahtjeva određeno pirivikavanje. Sportaši to opisuju kao „osjećaj težine“ ili „krutosti“, ali rezultati koje postižu u takvom stanju ipak su prevagnuli tako da je dodavanje glicerola u napitke koji se konzumiraju prije samog natjecanja postalo dio standardnog protokola u nekim sportovima.

Literatura:
1. Couts A, Reaburn P, Mummery K, Holmes M. The effect of glycerol hyperhydration on Olympic distance triathlon performance in high ambient temperatures. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism 2002; 12: 105-119.

2. Magal M, Webster M, Sistrunk L, Whitehead M, Evans R, Boyd J. Comparison of glycerol and water hydration regimens on tennis-related performance. Medicine Science in Sports & Exercise 2003; 35: 150-156.

3. Benardot D. Nutritional sources for athletes. In: Advanced sports nutrition. Champaign: Human Kinetics. 2006: pp. 19-20.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sport,

Komentari