Datum objave: 29. 10. 2008.

Redovita aerobna fizička aktivnost ne samo da sprječava slabljenje funkcije mozga nego je može i značajno poboljšati, objavili su američki znanstvenici.

Istraživači s University of Illinois su u stručnom časopisu objavili analizu rezultata ranije provedenih studija koja sugerira da tjelovježba ima iznimno snažan utjecaj na aktivnosti koje uključuju planiranje, pamćenje i istovremeno obavljanje više zadaća.

Takve, tzv. izvršne funkcije, je starijim osobama s vremenom sve teže obavljati, što znanstvenici objašnjavaju promjenama u mozgu do kojih dolazi zbog uznapredovale životne dobi.

Novi rezultati sugeriraju kako je redovita fizička aktivnost umjerenog intenziteta povezana s boljim rezultatima na testovima izvršnih funkcija, ali i s povećanjem volumena mozga.

Veliki napredak je uočen kod ispitanika u dobi između 60 i 75 godina koji su prosječno svaki drugi dan hodali oko 45 minuta, dok ispitanici koji su prakticirali samo anaerobne vježbe istezanja nisu imali poboljšane rezultate na testovima, dodaju znanstvenici.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari