Datum objave: 24. 12. 2006.

Ranija su istraživanja pokazala da funkcionalni energetski napitci s kofeinom pomažu ukloniti pospanost. Međutim, nije poznat utjecaj njihovog uzimanja na kvalitetu sna. Ovakvi napitci sadrže nekoliko aktivnih sastojaka, uključujući kofein, taurin, glukoronolakton, a također sadrže glukozu, saharozu, vitamine B skupine i tvari arome.

S obzirom na nabrojane sastojke moguć je njihov negativan utjecaj na kvalitetu odmora i na kasniju radnu sposobnost. U istraživanju objavljenom u časopisu Physiology & Behavior sudjelovalo je 15 mladih Australaca koji su nakon odrađene noćne smjene uz ili bez energetskog napitka dobili pravo na osmosatno spavanje. Rezultati ove studije su pokazali da uzimanje energetskog napitka smanjuje trajanje spavanja za oko pola sata te da loše utječe na kvalitetu sna, ali bez posljedica na naknadnu sposobnost obavljanja radnih zadataka.

Autori ovog istraživanja smatraju da su energetski napitci djelotvorni ukoliko se radi o samo jednom odrađivanju noćne smjene, ali nisu sigurni u odsutnost nepoželjnih posljedica ovakve prakse kroz dulji period.

Pošalji prijatelju na email

Komentari