Vitaminoteka

Datum objave: 21. 10. 2014.

Učestalost konzumacije energetskih napitaka povećala se u posljednjih nekoliko godina, pogotovo među sportašima koji ih piju zbog utjecaja na izvedbu – čak 50% ih konzumira energetske napitke tijekom treninga ili prije natjecanja. U nedavno objavljenoj kontroliranoj studiji, španjolski znanstvenici su ispitali pozitivne i negativne učinke koji prate konzumaciju ovih napitaka kod sportaša.

U sklopu studije u dvije različite serije 90 iskusnih sportaša i sportašica unosilo je određenu količinu energetskog napitka koja im je pružala 3 mg kofeina po kilogramu tjelesne mase, odnosno, istu količinu bezkofeinske verzije napitka koja je služila kao placebo (kontrola).

Rezultati su pokazali da, u usporedbi s placebom, energetski napici doista mogu poboljšati sportsku izvedbu za 3-7%. Doprinijeli su povećanju visine skokova kod košarkaša, mišićne snage kod penjača, brzine plivanja kod plivača, sile i preciznosti udaraca lopte kod odbojkaša te broja postignutih poena kod tenisača.

Sportaši su, kada su uzimali energetske napitke, također izjavili kako osjećaju više snage i izdržljivosti. Međutim, u usporedbi s placebom, osjećali su i više nuspojava. Unos energetskih napitaka pratila je povećana učestalost nesanica, nervoze i osjećaja prevelike stimuliranosti pred aktivnost.

Razlike među spolovima nisu primijećene – muškarci i žene jednako su reagirali na kofein iz energetskih napitaka.

Izvor: British Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari