Datum objave: 14. 04. 2008.

Efedrin je stimulativno sredstvo iz grupe simpatomimetika. Agonist je alfa i beta receptora. Efedrin pojačava oslobađanje norepinefrina i pospješuje aktivnost središnjeg živčanog sustava što sportašima daje niz korisnih učinaka. Stimuliranjem metabolizma dolazi do razlaganja triglicerida iz masnog tkiva i povećanja koncentracije masnih kiselina. To omogućava postizanje bolje mišićne definicije smanjenjem potkožnog masnog tkiva.

Djelovanje efedrina na smanjenje tjelesne mase zasnovano je na njegovoj sposobnosti da pokrene nekoliko mehanizama:
- veće otpuštanje topline tijela povećanjem lipolize.
- povećanje bazalnog metabolizma preko tiroksina.
- smanjenje unosa hrane putem središnje supresije apetita.

Stimulativni učinak efedrina dovodi i do pojačanja snage kontrakcije skeletnih mišića. Zbog ovog učinka često ga koriste power lifteri neposredno prije natjecanja ili napornih treninga i to u dozama od 25-50 mg. Sportaši obično osjete da zadane težine na treningu savladavaju sa većim intenzitetom snage, postaju bolje koncentrirani na rad. Vjeruje se da taj učinak nastaje kao kombinacija njegovog dvostrukog stimulativnog djelovanja, kako na psihu tako i na skeletne mišiće.

Tijelo se privikava na upotrebu efedrina, tako da je važno praviti pauze u ciklusima. Obično se nakon par tjedana upotrebe savjetuje pauza od 1-2 mjeseca.

Primarna svrha upotrebe efedrina danas se svodi na postizanje što bolje mišićne definicije. Sportaši tijekom ovih ciklusa efedrin uzimaju 2-3 puta dnevno u pojedinačnoj dozi od 25-50mg. U svrhu smanjenja prekomjerne tjelesne mase popularna je kombinacija Efedrin(50mg)+Kofein(200mg)+Aspirin(300mg). U ovoj kombinaciji efedrin i kofein djeluju kao pojačivači proizvodnje topline, dok aspirin inhibira stvaranje masnog tkiva tako što blokira ugradnju acetata u masne kiseline.

Efedrin može dati brojne neželjene učinke. Među najčešće se ubrajaju: tremor ruku, znojenje, ubrzan rad srca, povišen krvni tlak, vrtoglavica i osjećaj unutarnjeg nemira. Ovi učinci obično nestaju nakon što se osoba navikne na efedrin ili se smanji doza.

Efedrin se može legalno nabaviti na većini svjetskih tržišta, ali je bitno reći da se on koristi i za pravljenje ilegalne supstance metamfetamina.

Zbog sve raširenije upotrebe efedrina kako u amaterskim tako i u profesionalnim sportskim disciplinama, treba naglasiti da je efedrin na listi zabranjenih supstanci Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC).

FDA je dokumentirala 40 smrtnih slučajeva i više od 800 štetnih učinaka povezanih sa upotrebom efedrina.

Ma huang je biljni oblik efedrina koja se još naziva i efedra, a sadrži je veliki broj biljnih preparata najčešće namijenjenih mršavljenju ili povećanju psihičke koncentracije.

Autor: Dr Predrag Jovanović, mr.med.sci.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sport,

Komentari