Vitaminoteka

Datum objave: 18. 04. 2016.

Brojna istraživanja pokazala su kako sjedenje tijekom dužeg vremenskog perioda može nepovoljno utjecati na zdravlje, bez obzira na općenitu razinu tjelesne aktivnosti.

Nova opsežna analiza ovo je dodatno potvrdila – pokazala je da je sjedenje dulje od 3 sata dnevno potencijalno odgovorno za 3,8 % slučajeva smrti.

U analizi su obrađeni podaci više od 1,1 milijarde ljudi koji su u periodu od 2002. do 2011. godine bili prikupljeni iz ukupno 54 zemalja svijeta – uključujući američku i europsku populaciju te populacije istočnog Mediterana, Jugoistočne Azije i zapadnog Pacifika.

Detaljna statistička analiza pokazala je da je navedena povezanost bila najveća kod populacije zapadnog Pacifika. Međutim, procijenjeno je da već malo smanjenje vremena provedenog sjedeći, može imati znatan pozitivni učinak što bi moglo potaknuti pojedince na dodatno povećanje tjelesne aktivnosti.

Procjenjuje se da bi već 10 %-tno smanjenje prosječnog vremena provedenog u sjedećem položaju (oko 30 minuta manje) imalo izravan učinak na smanjenje opće stope smrtnosti, dok bi 50 %-tno smanjenje (oko 2 sata manje) doprinijelo čak 3 puta većem smanjenju stope smrtnosti u usporedbi s prethodno navedenom 10 %-tnom redukcijom.

Izvor: American Journal of Preventive Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sjedenje,

Komentari