Datum objave: 19. 11. 2008.

Žene koje u trudnoći ostaju fizički aktivne češće zadržavaju dobro zdravlje i desetljećima nakon poroda, objavili su američki znanstvenici.

Pridržavanje režima tjelovježbe i u trudnoći ukazuje na žene koje spontanim održavanjem visoke razine fizičke aktivnosti trajno smanjuju rizik za poteškoće sa zdravljem kardiovaskularnog sustava, kažu istraživači s Case Western Reserve University.

Rezultati koje je objavio American Journal of Obstetrics and Gynecology su utemeljeni na 20-godišnjem praćenju 20 žena koje su se tjelovježbom bavile i u trudnoći te 19 ispitanica koje su prije 12. tjedna trudnoće količinu fizičkih aktivnosti smanjile za najmanje 75%.

Sve su se ispitanice nastavile redovito baviti tjelovježbom oko 6 mjeseci nakon poroda.

Pokazalo se kako aktivnije trudnice nastavljaju vježbati s 82% intenziteta zabilježenog prije poroda, dok su manje aktivne ispitanice nastavile vježbati s 52% "starog" intenziteta.

U prvoj skupini ispitanica su zabilježeni znatno manji izgledi za nakupljanje suvišnih kilograma, te mnogo bolji rezultati testiranja stanja kardiovaskularnog sustava i koncentracije tzv. lošeg kolesterola (LDL) u krvi.

PLIVAzdravlje

Pošalji prijatelju na email

Komentari