Vitaminoteka

Datum objave: 29. 06. 2016.

U novom preglednom radu objavljenom u časopisu Journal of Sport Health Science, dvoje europskih znanstvenika osvrnulo se na 28 istraživanja objavljenih od 2007. godine koja su se bavila ulogom crijevne mikrobiote kod sportova izdržljivosti.

Prethodna istraživanja pokazala su kako crijevna mikrobiota fermentira složene ugljikohidrate i prevodi ih u kratkolančane masne kiseline koje pomažu kod sportova izdržljivosti jer pozitivno utječu na kontrolu razine šećera u krvi. No, što se tiče novijih istraživanja, moglo bi se reći da su se uglavnom bavila dvjema temama – utjecajem tjelovježbe na sastav mikrobiote te učincima uzimanja probiotika i prebiotika kod sportaša.

Skupno, nova istraživanja sugeriraju da pojedinci koji redovito vježbaju imaju raznolikiji sastav crijevne mikrobiote, pa se smatra da vježbanje dovodi do povoljnih promjena za zdravlje vrlo bitne mikrobne zajednice. Istraživanja učinaka uzimanja probiotika i prebiotika, pak, ne pokazuju izravan utjecaj na poboljšanje sportske izvedbe, ali pokazuju povoljno djelovanje na funkciju imunosnog sustava, razinu oksidansa koji nastaju kao odgovor na vježbanje, i propusnost sluznice crijeva. Dakle, probiotici i prebiotici mogu djelovati indirektno, na način da pomažu održati opće zdravlje sportaša.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sport,

Komentari