Datum objave: 13. 12. 2006.

Kina će koristiti miševe za testiranje hrane za sportaše koji će se natjecati na Olimpijskim igrama 2008, piše portal za kulturu prehrane [url="http://www.gastro.hr"]Gastro.hr[/url].

Organizatori Olimpijskih igara 2008. u Pekingu ništa ne prepuštaju slučaju te su najavili da će hranu koja će biti posluživana u olimpijskom selu testirati na bijelim miševima, izvjestila je kineska novinska agencija Xinhua.

"Mlijeko, alkohol, salate, riža, ulje, sol i začini bit će testirani na bijelim miševima 24 sata prije nego se budu koristili u kuhanju ili budu posluživani sportašima", najavio je Zhao Xinheng iz Ureda za zdravstvenu inspekciju u Pekingu.

Bijeli miševi su izabrani za testiranje jer su oni najosjetljiviji na trovanje hranom, a takav način testiranja je znatno brži, jednostavniji, pa čak i jeftiniji od laboratorijskog testiranja hrane.

Zhao je pojasnio da će miševi razviti negativnu reakciju na bilo kakvo trovanje hranom unutar 17 sati, brže od svih postojećih metoda testiranja kao što je kultura bakterija.

Prema njegovim riječima, sva hrana će biti pripremana uz najveće mjere sigurnosti, a sve namirnice koje budu stizale u olimpijsko selo bit će zabilježene u kontrolnim stanicama te će obroke do krajnjeg odredišta, odnosno do sportaša prevoziti posebna vozila i sigurnosno osoblje.

Osim zdravstvene svrhe, organizatori posebno brinu o sigurnosti hrane i zbog mogućnosti novih oblika terorističkih prijetnji kakvo je masovno trovanje hrane ili vode, a o čemu su prošli mjesec raspravljali čenici Foruma za suradnju Azije i Pacifika.

Stoga će mjere sigurnosti zahtijevati suradnju svih aktera u lancu proizvodnje hrane; od proizvođača do transporta.

Zhao nije govorio o tome što će se naći na jelovnicima olimpijaca, no otkrio je ipak da će većina hrane za njih biti spremana na zapadnjački način, te da će biti upotpunjena odabranim kineskim jelima.

[url="http://www.gastro.hr"]Gastro.hr [/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari