Vitaminoteka

Datum objave: 14. 01. 2014.

Poremećena tolerancija glukoze (PTG) prisutna je u 344 milijuna ljudi odnosno 7,9% svjetske populacije. Ovaj metabolički poremećaj prethodi razvoju dijabetesa tipa 2, a nerijetko je prisutna u organizmu s drugim oboljenjima. Engleska studija provedena na ispitanicima s PTG-om i rizikom od kardiovaskularnih bolesti proučavala je utjecaj povećane aktivnosti na zdravlje.

Tijekom 12 mjeseci, 9300 ispitanika savjetovano je o načinima kako mogu promjeniti životne i prehrambene navike. Korištenjem pedometra mjereni su koraci koji su svakodnevno prehodani u svakog ispitanika.

Časopis The Lancet objavio je rezultate koji naglašavaju važnost hodanja posebice u ovakvih bolesnika. Naime, hodajući 2000 koraka dnevno, što odgovara šetnji umjerenog intenziteta od 20 minuta, smanjujemo rizik od kardiovaskularnih bolesti za 8%.

Ovo je prva studija koja je definirala intenzitet hodanja kod kojeg se uočavaju značajni utjecaji po kardiovaskularno zdravlje. S obzirom da PGT povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, znanstvenici upozoravaju, kako bi 2000 koraka dnevno trebala biti neizostavna navika u svih oboljelih.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari