Vitaminoteka

Datum objave: 15. 03. 2018.

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini koji se svake godine obilježava 16. ožujka, donosimo vam pregled top 3 dijete uz koje se najbolje mršavi, a koje su za časopis U.S. News&World Report odabrali stučnjaci s dugogodišnjim iskustvom u liječenju debljine.

Panel stručnjaka je i ove godine odabirao najbolje dijete u brojnim kategorijama, poput najbolje dijete općenito, najbolje dijete za prevenciju i terapiju dijabetesa, najbolje dijete za pravilnu prehranu, najbolje biljne dijete itd. I dok je DASH dijeta ponovno proglašena najboljem dijetom općenito, u kategoriji dijeta uz koje se najbolje mršavi poredak je malo drugačiji. 

Dijete uz koje se najbolje mršavi su:
1. Weight Watchers
2. Volumetrics dijeta
3. Jenny Craig dijeta

1. Weight Watchers dijeta

Popularan sustav mršavljenja Weight Watchers osmislila je još 60-tih godina proteklog stoljeća tada pretila kućanica Jean Nidetch. Danas Weight Watchers bilježi oko milijun sljedbenika u gotovo 30 zemalja. Program Weight Watchers temelji se na 4 osnovna principa: načinu prehrane, motivaciji za tjelovježbu, korisnim navikama i grupnoj podršci.

Dijeta se temelji na sustavu bodovanja koji omogućuje pojedincu da sam bira svoje obroke, a u pomoć pristižu i polugotova i gotova jela dostupna u trgovinama, online te u Weight Watchers dijetnim centrima.  

Prvi korak u sklopu dijete je s obzirom na vlastitu visinu, trenutnu tjelesnu masu, dob i tjelesnu aktivnost odrediti broj bodova koji se svakodnevno mogu „potrošiti“. Budući da svaka namirnica obzirom na svoj sadržaj kcal, masti i prehrambenih vlakana donosi određeni broj bodova, njihovom kombinacijom sudionik programa kreira obroke po želji, naravno u okviru dozvoljenih bodova. U sustavu bodova voće i povrće vrijedi 0 bodova, većina nemasnog mesa, ribe i žitarica donose 2 boda pa i češće ulaze u jelovnik, dok namirnice bogate mastima i šećerima nose znatno veći broj bodova. Nema zabranjenih namirnica tako da je moguće povremeno se počastiti slasticama ili grickalicama. Tjelesna aktivnost donosi nagradne bodove koji se mogu „mijenjati“ za ukusan obrok. 

2. Volumetrics dijeta

Osnovna ideja Volumetrics dijete je  prilično jednostavna: ljudi volje jesti i ako mogu birati između manjeg i obilnijeg obroka, u pravilu će odabrati obrok s više hrane što je razlog zašto mnoge dijete koje u osnovi imaju uskraćivanje hrane, ne uspijevaju. 

Dijeta se, u osnovi, temelji na energetskoj gustoći namirnica odnosno broju kalorija u određenoj količini hrane. Neke namirnice, poput masti imaju visoku energetsku vrijednost u maloj količini što im daje visoku energetsku gustoću.

Suprotnost je voda čija je energetska gustoća jednaka nuli. Cilj volumetrics dijete je unos hrane bogate vodom i niske energetske gustoće u kojoj se može uživati bez grižnje savjesti. Pogledajte primjer jelovnika za Volumterics dijetu.

3. Jenny Craig dijeta

Temelj Jenny Craig dijete čini pakirana dijetalna gotova hrana koja je najčešće dostupna u smrznutom obliku. Svi obroci u programu kreirani su na način da osiguravaju oko 60% ugljikohidrata, 20% proteina i 20% masti te da obiluju prehrambenim vlaknima. Izbor gotovih jela je velik, od tosta s bobičastim voćem, palačinki, vegetarijanskih kobasica, tjestenine s piletinom do čokoladne torte za desert.  Uz ove obroke, program potiče unos voća i povrća te niskomasnih mliječnih proizvoda. Dnevni programi prehrane variraju od 1200 do 2300 kcal, ovisno o potrebama pojedinca. Iako su Jenny Craig centri dosta rasprostranjenji diljem svijeta, nažalost u Hrvatskoj ih još nema. 

 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, dijeta,

Komentari