Petra Vlak

Datum objave: 20. 12. 2017.

Badnjak je vrijeme pripreme duha i tijela za nadolazeći blagdan. Pripremajući bogatu božićnu trpezu, toga dana postimo. Pritom je glavna blaganska delicija bakalar koji se može pripremati na mnoštvo načina.

Zašto odabrati bakalar? Osim što je izvrstan izvor visokovrijednih proteina, niskokalorična je namirnica što je rijetkost na blagdanskom stolu. Dodatno, bakalar obiluje esencijalnim omega-3 masnim kiselinama koje doprinose normalnoj funkciji srca. Također, izvrstan je izvor vitamina B6 i B12 koji su važni u održavanju razine homocisteina u krvi. Naime, visoke razine homocisteina povezuju se s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara, te osteoporoze. Dodatni plus bakalaru daje visok udio aminokiseline triptofana, molekule koja igra važnu ulogu u opuštanju i spavanju. Triptofan je aminokiselina nužna za tjelesnu sintezu serotonina, koji popularno nazivamo 'hormonom dobrog raspoloženja'.

Stoga se može zaključiti da je bakalar jedna od nutritivno najvrjednijih namirnica koja se nalazi na blagdanskom stolu.

Kao pripremu za nadolazeće blagdanske donosimo vam 5 različitih ideja za pripremu bakalara: od juhe, preko namaza pa sve do štapića i mini pita s bakalarom. Izaberite jedan od naših drugačijih i kreativnijih recepata i iznenadite svoje ukućane novim načinom pripreme ove tradicionalne namirnice.

  1. Tradicionalno se bakalar priprema na bijelo ili na mornarski s krumpirom, međutim mi vam donosimo jušnu kombinaciju bakalara i slanutka koja će vas ugrijati na hladno Badnje večer.
  2. Znalci će nerijetko od bakalara pripremiti paštetu, evo i našeg prijedloga za pripremu bakalara u obliku namaza.
  3. Bakalar može pripremiti i kao ukusnu grickalicu pripremiti li štapiće od bakalara.
  4. Za one s manje vremena odlično će poslužiti smrznuti fileti bakalara koji se mogu pripremiti jednostavnim kratkim prženjem na maslinovom ulju ili pak u obliku miomirisnih paketića od bakalara i ružmarina.
  5. Bakalar je zaista poželjna namirnica na blagdanskom meniju, ali se ne smije zanemariti ni tijekom ostatka godine. Donosimo vam recept za mini pite od mladog špinata i bakalara koji ćete rado pripremati tijekom cijele godine.

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bakalar, Božić, recept,

Komentari