Datum objave: 24. 05. 2022.

Stručni skup Pharma&Beauty održan je 10. svibnja 2022. godine, a 11 predavanja uživo i putem live-streama pratilo je više od 300 sudionika. Novo druženje na kojem ćemo se baviti zdravljem djece, zakazujemo za 20. rujna.

Uvodnim predavanjem “Beauty industrija u Hrvatskoj” skup je otvorio Ognjen Bagatin, MBA. U izlaganju je prikazao kako je tržište estetskih klinika u Hrvatskoj u proteklih 7 godina naraslo više od 100%. Smatra se da će se to tržište do 2027. godine u Istočnoj Europi povećati 2-3 puta. Najveći dio estetskih operacija čine operacije korekcija grudi, a zatim slijedi liposukcija te abdominoplastika.

U predavanju koje je održao prof.dr.sc. Mario Škugor, bilo je riječi o farmakološkom liječenju debljine. Prema riječima prof. Škugora, liječenje debljine dijetama i vježbanjem u većini je slučajeva ili potpuno neuspješno ili daje samo prolazne rezultate, pa je u liječenje poželjno uključiti i lijekove za smanjenje tjelesne mase. Jedan od njih je liraglutid- GLP-1 analog temeljen na humanom GLP-1 proteinu, koji je razvijen za liječenje šećerne bolesti tip 2. Uzima se jednom na dan supkutanom injekcijom, ima dobar utjecaj na tjelesnu masu u dozama koje se upotrebljavaju za liječenje šećerne bolesti (1,2 i 1,8 mg na dan). U većim dozama (2,4 i 3 mg na dan) utjecaj na tjelesnu masu još je veći i te doze su odobrene za liječenje debljine. Više od pola bolesnika izgubi više od 5% tjelesne mase i više od četvrtine izgubi više od 10% tj. mase. Nuspojave su uglavnom gastrointestinalne, a kontraindikacije su pankreatitis, osobna ili familijarna prisutnost medularnog karcinoma štitnjače ili MEN-2 sindrom.

Prim.dr.sc. Nives Pustišek, dr.med., održala je predavanje pod naslovom „Psihodermatologija – ključ za zdravu kožu“. Koža je organ dostupan pogledima okoline i upravo zato bolesti kože često predstavljaju psihičko opterećenje za oboljelu osobu i imaju velik utjecaj na kvalitetu života. Kronične bolesti kože mogu utjecati na mentalno zdravlje oboljelih i dovesti do razvoja niskog samopoštovanja, promjena raspoloženja, razvoja tjeskobe i depresije. Psihodermatologija je relativno nova grana medicine koja objedinjuje dermatologiju, psihijatriju i kliničku psihologiju, a proučava utjecaj psiholoških faktora na početak i tijek bolesti kože te se bavi njihovim liječenjem. Estetska dermatologija uključuje primjenu postupaka kojima se omogućuje postizanje ljepšeg, zdravijeg i mlađeg izgleda kože, no, kako ističe prim. Pustišek, neće dovesti do konačnog zadovoljstva osobe ako dermatolog u svom radu ne „objedini i um i tijelo“. Tu pomaže psihodermatologija koja uvježbava razviti suosjećanje, prihvaćanje i zahvalnost.

Prekomjerna proizvodnje melanina – odgovorna za nastanak hiperpigmentacija na koži - povećava se djelovanjem sunčeve svjetlosti, hormona ili lijekova. Topikalne izbjeljujuće tvari koje se koriste u liječenju hiperpigmentacija oslanjaju se na inhibiciju sinteze melanina. Izv.prof.dr.sc. Petra Turčić u svom predavanju „Sinergija sastojaka u borbi s hiperpigmentacijama“ naglasila je da je u odabiru proizvoda za njegu hiperpigmenatcija najbolje odabrati one čiji će se sastojci nadopunjavati i djelovati na više razina – na inhibiciju aktivnosti melanocita, na inhibiciju sinteze melanina, te uklanjanje postojećeg melanina. Osim toga, važno je birati proizvode koji će, uz uklanjanje hiperpigmentacija, zaštititi i regenerirati kožu, a koji se nalaze u blagim podlogama s kvalitetnim podupirućim sastojcima. Prof. Turčić posebno je istaknula da je za prevenciju nastanka hiperpigmentacija iznimno važna zaštita od sunca.

Ksenija Lokas Kapetanović, mag.pharm. svoje je predavanje nazvala „Thiamidol – prvi inhibitor ljudske tirozinaze u indikaciji hiperpigmentacije“. Riječ je o velikoj inovaciji i patentiranom aktivnom sastojku koji je nositelj djelotvornosti i efikasnosti u borbi protiv hiperpigmentacija. Thiamidol je dokazan kao najučinkovitiji inhibitor ljudske tirozinaze, enzima koji je odgovoran za (hiper) produkciju melanina. Sigurnost uporabe i vidljiva učinkovitost, i to već nakon dva tjedna redovite uporabe dermokozmetičkih proizvoda s Thiamidolom, dokazana je in vitro i in vivo kliničkim studijama. Thiamidol se inkorporira u aktivno mjesto enzima tirozinaze, te se osim vezanja s jednim ionom bakra, veže i na bočne lance aminokiselina tirozinaze i upravo zbog toga djeluje na sva aktivna mjesta tirozinaze, te ju u potpunosti inhibira. Potom je Ivana Maloševac prezentirala skupine proizvoda iz Eucerin asortimama koji sadrže Thiamidol, te je istaknula da je Eucerin njega kod hiperpigmentacija broj 1 u hrvatskim ljekarnama.

Doc.dr.sc. Ivana Prkačin, dr.med. u predavanju “Inovativni pristup dodacima prehrani za zaštitu od sunca“ govorila je o prevenciji melanoma i novim znanstvenim spoznajama u zaštiti kože od štetnog ultraljubičastog zračenja, u čemu značajnu ulogu imaju i nutrijenti s izraženim antioksidativnim svojstvima. Uz uobičajene postupke primarne prevencije, pravilan izbor suplementacije prilagođen pojedinom tipu kože može snažno utjecati na prevenciju štetnih oštećenja. Doc. Prkačin naglasila je važnost primjene pojedinih nutrijenata, posebice beta-karotena, astaksantina i piknogenola ovisno o specifičnostima pojedinih fototipova kože. Različiti tipovi kože zahtijevaju različiti stupanj zaštite od sunca, što je osobito važno kod osoba s pretjerano osjetljivom kožom te kožom sklonom alergijama.

Sanja Petek Modrić, dr.med.održala je predavanje „Indikacije i primjena dodataka prehrani s kolagenom i MSM-om i njihove prednosti“. Takvi dodaci prehrani sve su popularniji kod osviještenih pojedinaca, ponajviše žena koje žele zadržati mladolik izgled. Prilikom preporuke tih preparata vrlo su važna kvaliteta aktivnih sastojaka te njihova iskoristivost i bioraspoloživost. Kod poticanja prirodne sinteze kolagena, iznimno učinkoviti pokazali su se proizvodi koji sadrže hidrolizirani kolagen, MSM (organski spoj sumpora) te vitamin C koji djeluju sinergijski, tj. nadopunjuju se i povećavaju pozitivan učinak u tijelu. Dodaci prehrani s kolagenom i MSM-om imaju dokazano široko područje upotrebe - od poboljšanja teksture kože, poticanja rasta kose, jačanje noktiju i smanjenja bora, sve do smanjenja kronične boli u zglobovima.

Sudionici skupa pratili su i video predavanje Zineb Ben Belle, znanstvene komunikatorice i brend ambasadorice Novexperta. U predavanju je bilo riječi o pozitivnim učincima koje omega masne kiseline imaju na prevenciju starenja, regeneraciju i smirenje kože. Nedostatak omega masnih kiselina u koži s godinama se povećava i može dovesti do suhe i nadražene kože, različitih dermatitisa ili tegoba vezanih uz kožna oboljenja i starenje. Zbog svojih protuupalnih, anti-age, hidratantnih i protektivnih svojstava omega kiseline izolirane iz biljaka postale su sastavni dio Novexpert kozmetičkih proizvoda. Omega-3 iz ulja IncaInchi moćan su booster koji obnavlja stanice kože, omega-5 dobivena iz ulja sjemenki nara, prepoznata je po svojim antioksidativnim svojstvima, omega-7 iz ulja pasjeg trna sadrži jedinstvenu količinu vitamina A, C i E te ima anti-age djelovanje, a omege-6 i -9 s hranjivim svojstvima dolaze iz ulja jojobe, marule, suncokreta i sezama.

Tijekom predavanja „Mikrobiom kože“ prof.dr.sc. Liborija Lugović Mihić, dr.med. upoznala je sudionike sa zanimljivim saznanjima o mikrobiomu kože, čiji je sastav kod pojedine osobe promjenjiv i dinamičan, jer se mijenja prema dobi, spolu, okolišnim čimbenicima i navikama. U fiziološkim uvjetima postoji ravnoteža domaćin-mikrooganizam, a interakcije između pojedinih mikroorganizama ili između mikroorganizama i domaćina mogu potaknuti ili uzrokovati nastanak bolesti. Uočeno je da narušavanje kožnog mikrobioma može dovesti do brojnih bolesti, ali prof. Lugović Mihić ističe da nema dovoljno spoznaja o mikrobiomu kože zdravih osoba i mikrobiomu kože u upalnim dermatozama. Mikrobiom kože je dosad ponajprije istraživan u nekoliko dermatoza kao što su atopijski dermatitis, psorijaza, akne, seborojični dermatitis, rozaceja itd. Ispitivanje mogućih promjena mikrobioma u pojedinim kožnim bolestima pridonosi upoznavanju nastanka i razvoja bolesti te pomaže u osmišljavanju novih mogućnosti liječenja bolesnika.

Prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender sudionicima skupa približila je pojam postbiotika u dermokozmetici, s naglaskom na ulogu koju u cijeljenju epitela imaju produkti mikroorganizama iz termalne izvorske vode. Modernim biotehnološkim procesom dvostrukog centrifugiranja iz Avene termalne vode dobiva se aktivni postbiotik s visokim udjelom flagelina. U istraživanjima je taj postbiotik pokazao učinak na migraciju keratinocita, ključan korak u cijeljenju epidermisa. Nadalje, stimulira urođeni imunosni sustav putem sinteze antimikrobnih peptida. I sama termalna voda ima pozitivan učinak na mikrobiom kože uslijed sadržaja mineralnih tvari, silikata i elemenata u tragovima te joj se može pripisati i prebiotički učinak. Stoga je topikalna primjena takvih prirodnih postbiotičkih pripravaka, uz prehranu koja potiče raznolikost mikrobioma, dobra kombinirana strategija za zdravu i lijepu kožu.

U predavanju „Biorela® Total: totalna zaštita mikrobiote – od probavnog sustava do kože“ Anja Žaler, mag.pharm. podsjetila je da se zdravstvena korist primjene probiotika danas proteže daleko izvan područja probavnog sustava. Osim njihovom utjecaju na imunitet,alergije i stres, znanstvenici danas sve više pažnje posvećuju i upotrebi probiotika kod dermatoloških poremećaja poput atopijskog dermatitisa i akni. Povezanost između crijeva i zdravlja kože objašnjava se postojanjem osi između crijeva, mozga i kože (gut-brain-skin axis) koja upućuje na to da su crijevni mikroorganizmi i integritet probavnog sustava jedan od čimbenika u procesu razvoja akni. Psihološki stres također može uzrokovati i promjene u motilitetu crijeva i profilu mikrobiote, povećati intestinalnu permeabilnost, pridonijeti sistemskoj upali te utjecati na zdravlje kože, te tako povećati vjerojatnost dermatoloških poremećaja poput akni (Acne vulgaris). Na kraju predavanja mag. Žaler sudionicima je predstavila Biorela® Total, snažan polibiotika 15 premium sojeva klinički dokazanih učinaka.

Kao sponzori skupa prisutni su bili predstavnici najpoznatijih brendova čiji se proizvodi nalaze na policama naših ljekarni. Sudionicima skupa predstavili su svoje proizvode namijenjene postizanju i očuvanju ljepote i zdravlja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: inpharma, konferencija, stručni skup,

Komentari