Darija Vranešić Bender

Datum objave: 20. 04. 2017.

U Impact centru u Zadru predstavljen je novi projekt Zadarske županije „ZONA – okusi i mirisi Zadra“. Radi se o edukativnom projektu temeljenom na multisektorskom povezivanju koji ima za cilj povećati svjesnost populacije Zadarske županije o kulturološkim i gastronomskim vrijednostima te blagotvornim učincima tipičnih autohtonih namirnica zadarskog kraja kao i važnosti očuvanja tradicionalne mediteranske prehrane.

Na press konferenciji su projekt predstavili Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, Darija Vranešić Bender, predsjednica Hrvatskog instituta za nutricionizam, Ivan Hajdić, viši stručni suradnik za školstvo iz Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra te savjetnica ministra poljoprivrede za sigurnost hrane, Jelena Đugum.

Provedba projekta usmjerena je na četiri glavne ciljne skupine – djecu predškolske i školske dobi, ugostitelje i opću populaciju – te je za svaku od tih populacijskih skupina Hrvatski institut za nutricionizam razvio prilagođene edukativne materijale. Na izradi materijala radio je tim od 10 stručnjaka kojim je koordinirala klinička nutricionistkinja Darija Vranešić Bender.

Na stručnom skupu koji je održan nakon press konferencije, okupili su se brojni zadarski ugostitelji i drugi zainteresirani sudionici čiji je posao vezan uz odgoj, obrazovanje i hranu. Na skupu je predstavljeno 12 ključnih namirnica zadarskog kraja: višnja maraska, smokva, češnjak, maslinovo ulje, riba, dagnje, janjetina i jaretina, šokol, paški sir, med, ninska sol te vino i prošek.

Poseban naglasak stavljen je na zdravstvene prednosti konzumacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja, umjerenu konzumaciju vina te dvije tipične namirnice zadarskog kraja: plavu ribu i smokvu. Ivica Vlatković, dr.med. na skupu je govorio o zdravstvenim blagodatima konzumacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a Rade Bobanović o vinu. Ljilja Balorda, dr.med. sa Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije predstavila je zdravstvene prednosti plave ribe, a Petra Brok, mag.nutr. govorila je o nutricionističkim i gastronomskim adutima smokve. Potom je uslijedila kulinarska radionica na kojoj je kuharski tim Gourmet Kalelarge (chef Saša Vranić i slastičarka Mirjana Pilipović) predvođen chefom Marijom Čepekom prikazao pripremu inovativnih jela s tradicionalnim namirnicama zadarskog kraja.

Jelena Đugum, savjetnica ministra poljoprivrede za sigurnost hrane ovom je prilikom izjavila: "Proizvodnja hrvatskih tradicionalnih proizvoda mora biti i glavni adut naše ugostiteljsko - turističke ponude. Važno je da pri tome i mi sami ostajemo ustrajni u zadržavanju tradicionalnog načina prehrane, konzumaciji lokalnih namirnica kao i prenošenju umijeća pripravljanja tradicionalnih specijaliteta. Uz Ministarstvo poljoprivrede, uključivanje regionalne uprave kao što je Zadarska županija, u izradu i provedbu projekata kao što je ovaj, ključan je čimbenik za pokretanje inicijative u pozicioniranju tradicionalnih proizvoda na tržištu kao i u našoj svakodnevnoj prehrani."

„Prepoznajući značaj mediteranske prehrane Zadarska županija izuzetno važnim za budućnost smatra educiranje najmlađih jer se prehrambene navike formiraju u najranijem djetinjstvu. Na taj način možemo pridonijeti dugoročnoj prevenciji brojnih zdravstvenih tegoba pa i kroničnih bolesti. Uz to kontinuirana edukaciju o karakteristikama i vrstama namirnicama našega kraja s jedne strane igra izuzetno značajnu ulogu u stvaranju i očuvanju našeg kulturnog identiteta, a s druge, pak, strane aktivnost je to kojom se izravno potiče održivi razvoj gospodarstva; kako poljoprivrede i prehrambene proizvodnje tako i turizma.“ Izjavio je Daniel Segarić, dipl.ing., pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije.

Više informacija: ZONA - Okusi i mirisi zadarskog kraja

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: maslinovo ulje, smokva, vino, višnja, ZONA,

Komentari