Datum objave: 07. 09. 2015.

90 učitelja i 13 kuhara zagrebačkih osnovnih škola sudjelovalo je na dvodnevnom stručnom skupu PETICA – igrom do zdravlja o važnosti zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti.

U Hrvatskom liječničkom zboru održan je dvodnevni stručni skup s ciljem obrazovanja učitelja i kuhara uključenih u program [url="http://www.petica.hr/"]PETICA – igrom do zdravlja [/url]o provedbi programa u školskoj godini 2015./2016. Ove godine programu se priključilo osam novih osnovnih škola s područja Grada Zagreba – Stenjevca, Trnja, Črnomerca i Peščenice/Žitnjak. Ove godine će u program biti uključeno dodatnih pedeset i četiri druga razreda, uz dvadeset i pet razreda odabranih škola s područja Donjeg grada i Novog Zagreba-istok.

Novi učitelji su kroz edukaciju o važnosti prehrane usvojili osnove pravilne prehrane, poput piramide pravilne prehrane te važnosti odabira cjelovitih namirnica, kao i sadržaja zdravog tanjura i pet zdravih navika koje program PETICA promovira. Povrh toga, u sekciji posvećenoj važnosti tjelesne aktivnosti prikazano je kako je sat vremena tjelesne aktivnosti dnevno nužno za dobro zdravlje i razvoj djeteta školske dobi te je dat kratki osvrt na provođenje radionica i mjerenja obavljenih u sklopu programa. Učitelji su se upoznali i s rekvizitima koji će njima i djeci biti na raspolaganju, kao i s maskotama programa.

Učiteljima koji su prošle školske godine sudjelovali u programu sa svojim drugim razredima, a sada nastavljaju s provedbom programa PETICA u trećim razredima prikazani su rezultati ankete o provedbi programa. Rezultati pokazuju pozitivne pomake u prehrambenim navikama djece, primjerice o svijesti da je voda najzdravije piće. Takve pozitivne pomake je potrebno nadograditi stoga su doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender i mag.nutr. Sara Cobal, u sekciji posvećenoj važnosti prehrane na zdravlje, dale dodatne informacije o prepoznavanju nutritivno vrijednih namirnica, ali i njihovoj adekvatnoj pripremi u kućanstvu i školi, kao i važnosti konzumacije vode te dostatnog i kvalitetnog sna koji je ključan element za razvoj, ali i smanjenje rizika od pretilosti kod djece školske dobi.

Predavanje dr.med. Nine Petričević iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“ o Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama i njihova primjena u školskim jelovnicima upoznalo je sudionike s nizom korisnih i zanimljivih informacija koje se parcijalno provode u pojedinim školama uključenim u program. Stoga je na odvojenoj radionici trinaestoro kuhara razmijenilo svoja bogata iskustva i recepte koje pripremaju, a koje su djeca prihvatila; izložilo prepreke s kojima se suočavaju te zaključilo kako su nacionalne smjernice primjenjive u praksi i kako pridonose pozitivnim pomacima u promjenama prehrambenih navika.

Povrh toga, kuhari su zaključili kako im je sudjelovanje na stručnom seminaru bilo izuzetno korisno te kako će detaljnim pregledom Nacionalnih smjernica nastojati dodatno pridonijeti kvaliteti pripreme i raznolikosti jelovnika u školama.

I u trećim razredima naglasak će biti stavljen na tjelesnu aktivnost djece pa je doc. dr. sc. Danijel Jurakić s Kineziološkog fakulteta zaključio skup svojim predavanjem o motivaciji djece za sudjelovanje u tjelesnom odgoju, razvoju afiniteta za sport i elementima o kojima ovisi uživanje u tjelesnim aktivnostima.

Školska godina tek što nije zakucala na vrata, a u programu prevencije pretilosti djece školske dobi PETICA – igrom do zdravlja sudjelovat će preko tisuću šest stotina učenika, tri tisuće roditelja i gotovo tisuću stručnjaka – učitelja, ravnatelja, suradnika, liječnika, nutricionista, kineziologa, studenata koji pridonose provedbi programa.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: petica,

Komentari