Tena Škunca

Datum objave: 18. 09. 2018.

Simpozij Laktoferin – „multitasking“ molekula održan je u četvrtak, 13.rujna 2018., u prekrasnom prostoru Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, u organizaciji tvrtke Vitaminoteka d.o.o.

Na simpoziju Laktoferin – „multitasking“ molekula sudjelovalo je više od 150 sudionika. Kroz predavanja i neformalno druženje sudionici su imali prilike upoznati se sa temeljnim činjenicama o laktoferinu te najnovijim spoznajama o djelovanju i primjeni ove molekule koja je ponovno u žarištu interesa brojnih znanstvenika, liječnika, farmaceuta i nutricionista.

Uvodno predavanje na simpoziju održala je doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica KBC-a Zagreb, u kojem je objasnila osnovna svojstva i djelovanje laktoferina u organizmu. Laktoferin je prirodni multifunkcionalni glikoprotein iz skupine transferina, ima važnu ulogu u vezanju i prijenosu željeza, a možemo ga pronaći u majčinom mlijeku i kolostrumu, ali i drugim tjelesnim tekućinama. Iako je prvi puta izoliran prije gotovo 80 godina, njegove važne biološke funkcije znanstvenici su utvrdili u posljednjih nekoliko desetljeća. Tako danas znamo da laktoferin ima klinički značaj kod cijelog niza stanja i bolesti poput liječenja anemije, prevencije prijevremenog poroda, pravilnog razvoja fetusa, održavanja zdravlja imunološkog i probavnog sustava  te brojnim drugim slučajevima.

Anemija kao posljedica nedostatka željeza najčešći je tip anemije u žena generativne dobi, pri čemu prevalencija anemije kod trudnica u Europi iznosi čak 25%. Prof.dr.sc. Dubravko Habek, voditelj Poliklinike Klinike za ginekologiju i porodništvo KB-a Sveti Duh,  prikazao je pregled najsvježijih istraživanja te pojasnio kako laktoferin predstavlja inovativnu terapiju u liječenju anemije u žena generativne dobi. Dokazano je da je laktoferin jednako učinkovit ili superiorniji od supstitucijske terapije željezom, izvrsno se podnosi i ne izaziva nuspojave karakteristične za uobičajenu terapiju anemije poput mučnine, konstipacije, tamne stolice te povraćanja. Osim toga, garantira suradljivost pacijentica, a njegovu djelotvornost potvrđuju klinička iskustva kod trudnica i novorođenčadi u posljednjih 50 godina.

Prof.dr.sc. Milivoj Jovančević, specijalist pedijatrije iz Centra dječjeg zdravlja u Zagrebu, istaknuo je i važnost ove „multitasking“ molekula u trudnoći i ranom djetinjstvu. Suplementacija trudnica laktoferinom može blagotvorno djelovati na održavanje stabilne razine željeza u krvi, te smanjenje kontrakcija maternice što doprinosi produljenju trudnoće i sprječavanju prijevremenog poroda. Laktoferin također ima važnu ulogu razvoju mozga, koštanog i probavnog sustava fetusa, sudjeluje u prevenciji i liječenju novorođenačke sepse i nekrotozirajućeg enterokolitisa, a zahvaljujući antimikrobnom i imunomodulatornom djelovanju od izuzetnog je značaja u prevenciji respiratornih infekcija i jačanju imunološkog sustava djece i dojenčadi. 

Nakon zanimljivih predavanja stručnjaka sudionici simpozija imali su prilike posjetiti izložbu “Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost” , zaokruživši tako zajedničku priču znanosti i umjetnosti.


 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: laktoferin, laktoferin,

Komentari