Datum objave: 03. 11. 2021.

Jeste li znali da čovjek u prosjeku dnevno guta jednom u minuti, dok se konzumacijom hrane povećava broj na oko 900 puta?

Zamislite da vam gutanje izaziva bol ili je skroz onemogućeno. Upravo to proživljavaju osobe koje pate od disfagije – poteškoće gutanja koje mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija poput udisanja hrane i tekućine, pothranjenosti i dehidracije.

Disfagija je poteškoća koja se često javlja; smatra se da će jedna od 17 osoba razviti neki oblik disfagije u životu. Pogađa 60 – 80% oboljelih od neurodegenerativnih bolesti, do 13% odraslih, inače zdravih osoba i starijih od 65 godina, a u domovima umirovljenika broj osoba sa smetnjama gutanja penje se na visokih 50 – 75%.

Kako prepoznati disfagiju?

Najčešće se ovaj poremećaj javlja kao posljedica neuroloških oštećenja i bolesti (Parkinsonova bolest, moždani udar, demencija, multipla skleroza i slično) te se njegovo liječenje može zanemariti ili „skriti“ među simptomima drugih bolesti.

Najčešći simptomi disfagije su kašalj tijekom i nakon gutanja, promjena kvalitete glasa nakon gutanja (grgljanje, „vlažan“ glas), ulazak sadržaja (hrane i tekućine) u dišne puteve i pluća, ulazak sadržaja u dušnik, curenje oblikovanog zalogaja hrane žvakanjem, curenje hrane ili tekućine kroz nos ili usta, smanjena kontrola sadržaja unesenog kroz usta, vraćanje sadržaja, sporije hranjenje ili izbjegavanje unosa hrane i pića zbog nelagode i straha, česte infekcije dišnog sustava te nenamjeran gubitak tjelesne mase.

Ipak, da bi se postavila dijagnoza disfagije potrebno je obaviti multidisciplinaran klinički pregled (uključuje pregled logopeda, neurologa, radiologa, otorinolaringologa, nutritivnog tima i medicinske sestre) koji predstavlja početak dijagnostičkog postupka kojim će se utvrditi koliko je uznapredovala bolest i koji je stupanj disfagije prisutan.

Najveći izazov za osobe koje pate od disfagije predstavlja svakodnevna i uravnotežena prehrana, jer i tekuća i kruta hrana predstavljaju poteškoće kod gutanja. Glavno obilježje prehrane za osobe s disfagijom je primjena zgusnute hrane, u obliku pirea.

Općoj je javnosti ova poteškoća relativno nepoznat pojam. S ciljem jače senzibilizacije i bolje upućenosti javnosti o disfagiji, u Hrvatskoj je nedavno pokrenuta javnozdravstvena kampanja „Svakome treba zagrljaj, svakome treba GUTljaj“.  Raznim aktivnostima u kampanji koju podržava i Hrvatsko neurološko društvo sustavno se promiče bolje znanje o poteškoći koja je prisutna u brojnim obiteljima i s kojom se bore mnogi pojedinci. Ukoliko želite saznati više o načinima prehrane, liječenju i rehabilitaciji kod disfagije ili želite sami procijeniti svoj rizik od disfagije, posjetite stranicu disfagija.hr.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: disfagija, disfagija.hr,

Komentari