Vitaminoteka

Datum objave: 24. 05. 2019.

Visoka posjećenost skupa na kojem je prisustvovalo 250 sudionika i 19 sponzora, još jednom je potvrdila da su znanost i industrija u stalnom razvoju, a sudionici vrlo zainteresirani za usvajanje novih znanja. Aktualne teme iz područja ljepote i zdravlja bila su predstavljena na osam predavanja i tri praktične radionice.

Uvodno predavanje održala je mr.ph. Seka Zebić, doajenka dermatofarmacije u Hrvatskoj, koja je otvorila skup motivacijskim govorom o vlastitom profesionalnom i privatnom razvojnom putu od studija farmacije do aktivnog rada u području kozmetologije u zlatnim godinama. Kroz bogato životno iskustvo uvijek je bila vjerna prirodnim, neinvazivnim i dugoročnim metodama što nekada nije nailazilo na brojne sljedbenike, za razliku od posljednja dva desetljeća kada prirodno, fiziološki i neinvazivno postaju ključne riječi u industriji ljepote i zdravlja.

Na uvodni holistički motivacijski govor odlično se nadovezalo predavanje prim.dr.sc. Pustišek Nives, spec. dermatologije i venerologije o primjeni kognitivno bihevioralne terapije u dermatologiji pod naslovom „Što se događa na osi mozak-koža?“.

Koža je organ najpristupačniji zapažanjima okoline što djelomično i objašnjava povezanost zdravlja kože sa psihičkim zdravljem pojedinca.

Koža prima i odgovara na različite podražaje oko nas i u nama, ocrtava emocionalno stanje, odražava napetost, strah, nelagodu, radost, a neke se bolesti kože - poput atopijskog dermatitisa, psorijaze i akni - pogoršavaju u psihološkom stresu.

Dermatološke bolesti utječu na odnose oboljelih s drugim ljudima, smanjenje samopouzdanja, povlačenje u sebe i društvenu izoliranost. Upravo se zato unutar dermatologije razvija psihodermatologija- novi pravac koji se bavi proučavanjem utjecaja psiholoških faktora na početak, tijek i liječenje kožnih bolesti.

U današnjoj eri bioloških lijekova, kada se uzrok bolesti rješava i na molekularnoj razini, liječenje u dermatologiji je sve učinkovitije. No, kod jednog dijela oboljelih samo propisivanje lijeka neće riješiti problem. Utjecaj bolesti na kvalitetu života je prevelik i često su potrebne dodatne tehnike da bi se pomoglo oboljelima. Kognitivno bihevioralna terapija je oblik psihoterapije koji se posljednjih godina sve više primjenjuje u liječenju dermatoloških pacijenata. Treći val kognitivno bihevioralne terapije u kojima prednjači mindfulness uspješno se koristi kao dodatna tehnika u liječenju svrbeža, atopijskog dermatitisa, psorijaze, hidradenitis supurativa, ali i prevenciji starenja kože.

Sanja Poduje, dr.med., spec. dermatovenerologije u svom predavanju Zaštita kože od sunca: naša iskustva i inicijative naglasila je da je osnovni zadatak brojnih javno zdravstvenih akcija koje se poduzimaju u Hrvatskoj upravo edukacija šire populacije o pravilnom načinu zaštite te pravovremenom otkrivanju zloćudnih tumora.

Negativan utjecaj UV zračenja na kožu u vidu ubrzanog starenja kože, pojave karcinoma kože te imunosupresije, dobro je poznata i proučena činjenica. U Hrvatskoj se zadnjih 10-ak godina sustavno provode brojne kampanje i preventivni pregledi koji su utjecali na činjenicu da svake godine imamo sve veći broj novootkrivenih melanoma u stadiju I i II. Novija istraživanja upućuju da uslijed oštećenja ozonskog omotača utjecaj vidljivog te infracrvenog svijetla na oštećenje kože postaje sve izraženije, a time i potreba za pravilnom fotoprotekcijom.

Podaci za Hrvatsku koje je prezentirala dr. Poduje ukazuju na porast učestalosti melanoma u posljednje dvije godine. Primjerice u 2016. godini otkriveno je 800 novooboljelih što predstavlja incidenciju od 19,2/ 100 000 stanovnika. Stoga se naši dermatolozi odlučuju na kampanje osvješćivanja populacije tako što odlaze na teren, a posljednjih godina posjećuju hrvatske otoke. Prošle godine na Hvaru u sklopu javnozdravstvene kampanje pregledano je 1834 otičana te je pritom pronađeno 38 melanoma, 115 bazocelularnih karcinoma te 21 skvamocelularnih karcinoma. Pravilnom prevencijom od najranije životne dobi incidencija melanoma može se smanjiti, a za nadati se da će prevencija tumora kože kod rizičnih pacijenata ući u nacionalni program borbe protiv karcinoma poput dojke, kolona i karcinoma cerviksa.

O Nutrijentima u borbi protiv fotostarenja govorila je prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender. naglasivši važnost holističkog pristupa svakodnevnom unosu tvari s povoljnim djelovanjem, poglavito karotenoida, fermentirane hrane i probiotika, te omega-3 masnih kiselina – EPA, DHA, ali i manje poznate DPA (dokozapentaenske masne kiseline). Brojna znanstvena istraživanja ukazuju da određeni nutrijenti i namirnice koje ih sadrže mogu biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja ili čak i pomoć u oporavku postojećih oštećenja, te tako utjecati i na smanjenje rizika od razvoja malignih transformacija. U kliničkim pokusima, najviše se ispitivalo djelovanje antioksidativnih nutrijenata, beta-karotena, astaksantina, luteina, likopena, polifenola, vitamina A, C, E, B3 te selena i cinka. Nadalje, provedene su i studije koje ukazuju na zaštitno djelovanje zelenog čaja, maslinovog ulja, nezasićenih masnih kiselina (posebice omega-3), određenih probiotičkih sojeva, te vitamina D.

Prof.dr.sc. Zrinka Bukvić Mokos u predavanju Akne i umjetna inteligencija – izazov novog doba slušatelje je uvela u temu s osnovnim podacima o aknama kazavši kako su Acne vulgaris kronična upalna bolest pilosebacealnog folikula čija se učestalost kreće do 85% osoba u dobi od 12 do 24 god., a zahvaćaju 20% dermatoloških bolesnika. Akne nastaju kao rezultat međudjelovanja nekoliko čimbenika: pojačane hormonske aktivnosti, folikularne epidermalne hiperplazije, povećane produkcije sebuma, promjena mikrobiote, imunoloških procesa i upale.  Ovisno o težini kliničke slike te o odnosu bolesnika s aknama prema bolesti, ovo stanje može uzrokovati psihološke poteškoće koje se mogu očitovati kao narušeni odnosi s okolinom, smanjenje samopoštovanja, povlačenje u sebe do anksioznosti i depresije. Osim toga, akne ostavljaju I vidljive ožiljke. Liječenje može biti lokalno i sustavno. Izbor liječenja ovisi o dobi, procjeni težine bolesti od strane liječnika, ali i samog bolesnika odnosno o utjecaju koju bolest ima na kvalitetu života. U današnje, digitalno doba na raspolaganju su nam i aplikacije koje pomažu u dijagnostici stanja kože i lakšem prepoznavanju nepravilnosti na koži te personaliziranom pristupu odabiru odgovarajuće njege. Prva takva aplikacija predstavljena je na konferenciji, a osmislili su je stručnjaci iz La Roche Posay-a.

Ksenija Lokas, mag.pharm. iz Beiersdorfa održala je predavanje Inovacija njege protiv starenja kože u kojemu je predstavila najnovija klinička testiranja koja su potvrdila da kombinacija kratkolančane i dugolančane hijaluronske kiseline s bioaktivnim glicin saponinom dokazano povećava sintezu hijaluronske kiseline u koži. Dermatolozi u svom radu za pomlađivanje kože koriste injekcije i pilinge s hijaluronskom kiselinom, a Eucerinova inovacija njege protiv starenja je u jedinstvenoj formuli pilinga i seruma za njegu tijekom noći. U njemu se, u jednom proizvodu, kombiniraju dvije učinkovite formulacije protiv starenja: za poboljšanje teksture kože i njenog sjaja koristi se emulzija koja sadrži učinkovit AHA (alfa hidroksi kiseline) kompleks i glicin saponin, a za hidrataciju i popunjavanje bora koristi se hidratantni gel u kojem je najučinkovitija kombinacija  visoko i nisko molekularne hijaluronske kiseline.

Kliničkim i dermatološkim studijama ispitivala se neškodljivost proizvoda, te se izravno određivao dvostruki učinak proizvoda na kožu. U studiji Productin Use (PIU)2  provedenoj među 150 žena u dobi između 35 i 55. godine života, nakon četiri tjedna korištenja tijekom noći zabilježeno je da: 96%: poboljšava teksturu kože, 95%: pruža sjajniju kožu, 93%: koža je vidljivo zaglađena, 93%: koža više sjaji, 91%: proizvod ima učinak podizanja, 91%: sužava pore, 91%: čini kožu čvršćom i da 91%: vidljivo poboljšava izgled kože.

Očuvanje lijepog izgleda kože i njezinog mikrobioma kao preduvjet zdravlja i samopouzdanja žene – naslov je predavanja kojeg je održala mr.sc. Jasminka Papić, dipl.ing.  Zagađeni zrak, brza hrana, manjak sna i kretanja uz kronični stres, narušavaju i mikrobiom kože, a time i njezinu zaštitnu funkciju. Infekcije i upale kože, edemi oko očiju te prerana pojava bora, javljaju se kod sve mlađih žena. Odgovarajući kozmetički proizvodi mogu biti velika pomoć u prevladavanju velikog dijela takvih problema.

Posebnost kozmetičke linije 10-HDA Royal čini sinergija jedinstvenih pčelinjih proizvoda i biološki najaktivnijih biljnih ekstrakata klinički dokazanih djelovanja. Antagonističko djelovanje prema svim vrstama mikroorganizama koji mogu utjecati na zdravlje kože osiguravaju: propolis, matična mliječ, Aloe vera ekstrakt i drugi prirodni sastojci, dok su za snažno antioksidativno djelovanje i fotozaštitu zaslužni: bioflavonoidi propolisa, matična mliječ, koenzim Q 10 i Hippophae rhamnoides oil (ulje pasjeg trna). Dokazano i jako protuupalno djelovanje imaju melitin i drugi peptidi iz pčelinjeg otrova koji induciraju proizvodnju kortizola u organizmu, zatim sastavnice Porphyridium cruentum ekstrakta (ekstrakt jedne vrste crvenih algi), među kojima posebno eikozapentaenska kiselina. Važnu ulogu u protuupalnom djelovanju imaju sastavnice matične mliječi i propolisa.

Sastojci koji regeneriraju kožu svojim utjecajem na proliferaciju i rast stanica kože su neki od proteina i hormona matične mliječi, zatim Royal Epigen P5 (Pentapeptide-48) novi biološki aktivan peptid inspiriran epigenetičkom znanošću koji aktivira regeneraciju kože oponašajući funkciju royalactina iz matične mliječi te heptapeptidi koji oponašaju peptide koji se nalaze u tkivima ljudske kože i uključeni su u sintezu kolagena, imunološki odgovor, zacjeljivanje rana i druge funkcije. Regenerativno djelovanje upotpunjuje Malus domestica Fruit cell culture extract koji je stvoren kao rezultat najnovije, revolucionarne tehnologije temeljene na matičnim stanicama rijetke i izuzetno otporne švicarske jabuke, kao i koenzim Q 10 i Porphyridium cruentum extract.

10-hidroksi-2-decenska kiselina i 10-hidroksidecenska kiselina iz matične mliječi potiču stvaranje transformirajućega čimbenika rasta koji povećava proizvodnju kolagena, a na stimulaciju njegove proizvodnje snažno utječu prisutni heptapeptidi te sastavnice pčelinjeg otrova.

Gotovo trenutni učinak zatezanja kože i izglađivanja bora postiže pčelinji otrov koji opuštanjem i stezanjem mišića reducira bore, smanjenjem njihove ukupne površine, ukupnog broja i prosječne dubine, pe je danas poznat i priznat kao „privremeni prirodni botox. Njegovi učinci dokazani su laboratorijskim ispitivanjima i kliničkim pokusima. Paralizirajući učinak na mišiće lica i redukciju bora te opuštanja kože ima i spilantol, alkilamid iz ekstrakta biljke Acmella oleracea prisutan u hidratantnoj kremi.

Zatim je održana prva radionica Ljepota izvana i iznutra - primjeri iz prakse, koju su vodili dr.sc. Lea Pollak, dipl.ing. i Frane Herenda, mag.pharm. Na radionici su kroz primjere iz prakse prikazali kako očuvati ljepotu izvana i iznutra, i to kombinacijom dodatka prehrani i kozmetike. Od primjera su izabrani zdravlje i ljepota lica, jer se prvo primjećuje, potom zdrava i njegovana kosa, a na kraju su dani savjeti oko pripreme tijela izvana i iznutra za sve sunčanija razdoblja.

Prof.dr.sc. Meri Tadinac s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, objasnila je prisutnima Kako je evolucija odredila što nam je lijepo.

Prema postavkama standardnog modela društvenih znanosti, standardi ljepote su kulturalno determinirani i usvajaju se tijekom socijalizacije. Međutim, ovu postavku pobijaju nalazi da se standardi ljepote javljaju vrlo rano u životu, što upućuje da bi mogli biti urođeni,  te da su standardi ljepote međukulturalno univerzalni. Ovakvi nalazi potkrepljuju stajalište evolucijske psihologije prema kojem ljepota nije kulturalni konstrukt, a poimanje ljepote nije naučeno, već predstavlja biološku adaptaciju: preferencije za neke osobine tjelesnog izgleda odražavaju adaptacije nastale u svrhu izbora partnera.

Budući da se žene i muškarci razlikuju s obzirom na minimalno potrebno ulaganje u potomstvo (žene ulažu najmanje godinu dana, a muškarci svega nekoliko minuta), razvile su se strategije izbora partnera koje su donekle spolno specifične, što dovodi  do spolnih razlika u važnosti signala ljepote: muškarcima je ona znatno važnija nego ženama. No iako se razlikuju po strategijama izbora partnera, ako je sve drugo izjednačeno, i muškarci i žene će preferirati partnere koji su ljepši. Ova je preferencija vjerojatno evoluirala kroz spolni odabir, kao adaptacija za odabir kvalitetnih partnera koji su zdravi, plodni i mladi. Svijetla kosa, svijetla put i duga kosa u pravilu signaliziraju mladost i plodnost pa su žene takvih vanjskih osobina preferencija muškaraca. S druge strane, ženama su kod muškarca primarno bitni signali zdravlja i signali muškarčeve sposobnosti za zaštitu (nje i potomstva). Zaključak vrlo inspirativnog predavanja bio je kako ljepota jest u očima promatrača, ali treba uzeti u obzir da su te oči, kao i mozak koji tumači ono što oči vide, oblikovani tijekom ljudske evolucije, tako da ljepota predstavlja signal genetskog i razvojnog zdravlja. Još točniji opis dao je američki antropolog Donald Symons tvrdnjom “Ljepota je u adaptacijama promatrača”.

O analizi kože, koju kao dodatnu uslugu svojim klijentima nude u ZU Farmacia, govorila je Martina Šepetavc, mag.pharm.  u radionici pod nazivom Analiza kože u ljekarni. Ta dodatna usluga na raspolaganju je klijentima od 2015. godine, a uključuje uređaj za analizu kože i savjetovanje s ljekarnikom na temelju dobivenih rezultata. Savjetovanje klijenata odvija se u privatnosti odvojenog prostora ljekarne, uz prethodnu rezervaciju termina, a naglasak je na određivanju tipa i statusa kože lica i vlasišta, te preporuci odgovarajuće njege. Za analizu kože koristi se uređaj CK electronic koji koriste i velike kozmetičke kuće za razvoj novih proizvoda, a farmaceutski fakulteti u Europi i Japanu upotrebljavaju ga za ispitivanja u području dermokozmetike.

Pomoću CK electronic uređaja klijentima se mogu provjeriti hidratacija, sebum, elastičnost kože, stanje hiperpigmentacije, količina zaostalog mrtvog sloja epiderme, zatim odrediti fototip kože te stanje vlasišta s obzirom na perut i ispadanje kose.

Nakon pregleda uređajem, preporuka klijentima u ljekarni je ciljana i usklađena sa stvarnim zahtjevima i stanjem kože, a klijentu se, uz njegovu suglasnost, otvara i karton da bi se mogao pratiti napredak u sljedećim kontrolnim pregledima. Pravilan odabir kozmetike, određen nakon analize, spriječit će pojavu alergija, osjećaja zatezanja, ljuštenja ili crvenila kože, te pomoći u održavanju zdravlja kože i postizanju željenog estetskog učinka.

Na kraju radnoga dana koji je osim predavanjima i radionicama obilovao i druženjima i razgovorima uz kolačiće, kavu i ručak, završnu, vrlo zanimljivu radionicu - Chypre, Fougere… znate li govoriti parfemskim rječnikom?! - održao je gospodin Borut Mihalić. Stilist s 15 godina iskustva u niche parfumerijama proveo je slušateljstvo na mirisno putovanje kroz dugu povijest parfema. Zapalivši mistično sveto drvo Palo Santo dvoranom su se proširile slatke mirisne note bora, mente i limuna, što je na slikovit način pojasnilo porijeklo riječi parfem. Pojam „Per fvmvm" (od latinskog per = kroz i fumum = dim / per fumum = kroz dim) potječe od ranih rabljenja mirisnih dimova poput tamjana. Od kolonjskih voda, preko protagonista parfemske industrije 19. i 20. stoljeća: Guerlaina, Lubina, Houbiganta, Chanela i Rochasa, do prestižnih niche parfema, tijekom dva sata prikazao je osnove, povijest i sadašnjost parfemske industrije.

I ovogodišnji proljetni stručni skup održan je u organizaciji stručnog časopisa inPharma i tvrtke Vitaminoteka za konzalting u nutricionizmu.

Zahvaljujemo svim posjetiteljima, predavačima i sponzorima, a sljedeći stručno-znanstveni skup pod nazivom inPharma „Mikrobiota i probiotici 2019“ najavljujemo za 27. rujna ove godine.

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: inpharma, stručni skup,

Komentari