Vitaminoteka

Datum objave: 02. 10. 2017.

Visoka posjećenost stručno - znanstvenog skupa na kojem je sudjelovalo više od 350 farmaceuta, liječnika i nutricionista još jednom je potvrdila da su ovakve konferencije potrebne kao mjesto razmjene novih znanja o aktualnim temama iz područja zdravlja, ali i njihovim praktičnim primjenama.

Stručno – znanstveni skup inPharma Majka i dijete 2017. održan je 29. rujna u organizaciji stručnog časopisa inPharma, tvrtke Vitaminoteka te Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora.

Ovogodišnji skup bio je posvećen novom životu, zaštiti majke i djeteta, a četrnaest je predavača kroz predavanja i prikaze dobre prakse uspjelo približiti najnovija saznanja o trudnoći i dojenju, ali i različitim tegobama koje prate ovo osjetljivo razdoblje života majke i djeteta.

Tako su o budućim trendovima u suplementaciji trudnica i male djece govorile dr.sc. Lea Pollak i doc.dr.sc. Darija Vranešić BenderDr.sc. Lea Pollak naglasila je da se za odrasle osobe i dječju populaciju ne mogu koristiti isti proizvodi te je ukazala na važnost preporučene dnevne doze uz preporuke za raznovrsnu prehranu i tjelovježbu. Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender obratila je pozornost na ključne nutrijente u određenom razdoblju trudnoće. Za prvo tromjesečje važno je osigurati adekvatan unos folne kiseline, vitamina B12 i cinka, dok su tijekom drugog i trećeg tromjesečja bitni željezo, kalcij i magnezij. Spomenuta je i prednost aktivnog oblika folne kiseline, 5-metiltetrahidrofolata, kao značajnog dodatka prehrani u perikoncepcijskom razdoblju. 

prof.dr.sc. Marina Ivanišević

Željezo je vrlo važan mineral u razdoblju trudnoće, o čemu je predavala prof.dr.sc. Marina Ivanišević naglasivši pritom kako je važno na početku trudnoće svim trudnicama odrediti razinu feritina i na taj način individualno pristupiti nadomjesnoj terapiji. Najpovoljniji preparat željeza dolazi u formi FeEDTA ili inkapsuliran u liposomima, a slijede ga preparati sa željezom u formi fumarata i sulfata.    

Prim.dr.sc. Aleksandra Bonevski u svom je predavanju govorila o vrstama anemije i svim problemima koji mogu nastati nedovoljnim unosom željeza, folata i vitamina B12. Ukazala je na potrebu postavljanja točne dijagnoze i pravodobnog uvođenja ciljane terapije koja može biti od vitalnog značaja.

dr. Murray Clarke

Gostujući predavač iz SAD-a, dr. Murray Clarke govorio je o bitnoj ulozi omega-3 masnih kiselina za zdravlje trudnica i djece. Zaključio je kako kvalitetan prenatalni dodatak prehrani mora sadržavati točno deklarirane koncentracije EPA i DHA, te kako je posebno važno obratiti pažnju na čistoću i apsolutnu odsutnost teških metala i dioksina u proizvodima s ribljim uljem.

Prim.mr.sc. Josip Lončar obradio je temu matične mliječi kao vrijednog dodatka za potporu zdravlja djece, ali i trudnica. Objasnio je da se matična mliječ najuspješnije koristi u prevenciji i terapiji bolesti i u stanjima kod kojih postoji kompleksno oštećenje regeneracijskih mehanizama i imunološkog sustava.

Probiotici su u posljednje vrijeme vrlo aktualna tema, a Anja Žaler, mag.pharm., govorila je o njihovoj mogućoj ulozi kod prevencije alergija, kao i samoj važnosti ljudske mikrobiote u održavanju zdravlja. Naglasila je kako probiotički soj Lactobacillus rhamnosus HN001 klinički dokazano smanjuje rizik od nastanka alergija kod djece, pridonosi zdravlju imnološkog sustava trudnica i djece, smanjuje prevalenciju gestacijskog dijabetesa te je siguran za majke i djecu.  

Česta obolijevanja u dječjoj dobi posljedica su oslabljenog imunološkog sustava. U svom predavanju Nenad Bratković, mag. nutr. i mag.univ.spec., objasnio je ulogu prehrane sprječavanju bolesti i ukazao na važnost odabira dodataka prehrani koji sadrže one nutrijente i imunoaktivne tvari kojima je razjašnjen mehanizam djelovanja te koji su dokazani kao sigurni i korisni pri jačanju otpornosti organizma. 

Jedan od najbitnijih parametara kod dodataka prehrani je svakako njihova kvaliteta, odnosno kontrola njihove kvalitete. Dr.sc. Stribor Marković svojim predavanjem upozorio je na važnost kontrole kvalitete sirovina i biljaka u proizvodnji raznih dodataka prehrani i pripravaka za djecu. 

prim.dr.sc. Miro Šimun Alebić

Neplodnost je problem koji pogađa sve više parova, a kroz predavanje prim.dr.sc. Mire Šimuna Alebića sudionici su imali prilike čuti o mogućim terapijama neplodnosti i suplementaciji kod žena i kod muškaraca. 

prof.dr.sc. Željko Krznarić

Prof.dr.sc. Željko Krznarić definirao je razne gastroenterološke bolesti i probleme koji se javljaju u trudnoći, poput dispepsije, gastroezofagealne reflukse bolesti, mučnine, trudničke hiperemeze, konstipacije i intrahepatične kolestaze, te je objasnio moguće terapije koje se primjenjuju u spomenutim slučajevima. 

Tematike kožnih bolesti i alergija kod djece dotakla se prim.dr.sc. Nives Pustišek kroz svoje predavanje o najčešćim dermatološkim problemima djece i dojenčadi. Zaključila je kako je atopijski dermatitis najčešća bolest kože dječje dobi, a osnova ispravnog pristupa u liječenju ove bolesti krije se u pravilnoj edukaciji roditelja i veće djece o njezi i liječenju kože.

Za kraj je naglašena važnost ljekarnika i same ljekarne kao značajne karike u lancu edukacije te potpori majki i djece.

Katarina Fehir Šola, mag.pharm. i mag.univ.spec.

Katarina Fehir Šola, mag.pharm., kroz projekt „Ljekarna prijatelj dojenja“ promiče važnost dojenja i zaštite majki dojilja. 

Martina Šepetavc, mag.pharm.

Martina Šepetavc, mag.pharm., govorila je o mnogim projektima koji se provode u ljekarnama, a osmišljeni su kako bi pružili potporu roditeljima i djeci. Osim klasičnih savjetovanja, određene ljekarne provode i tematske radionice kojima je cilj dodatna edukacija roditelja kako pravilno postupiti kod određenih tegoba uz naglasak na važnost pravilnog slijeđenja uputa liječnika i ljekarnika oko uzimanja terapije ili dodataka prehrani.


Knjigu sažetaka svih predavanja možete preuzeti ovdje.

 


 

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari