Datum objave: 04. 03. 2024.

Organizatori 9. Festivala maslina u Zagrebu su u okruženju hotela Sheraton Zagreb najavili dvodnevno putovanje okusima i mirisima maslinovog ulja. S raskošnim maslinicima koji krase dijelove Lijepe Naše i u organizaciji Zagrebačkog maslinarskog instituta, događaj donosi jedinstvenu priliku za istraživanje, učenje i uživanje u svijetu maslina. Svoja vrata otvorit će 9. i 10. ožujka, okupljajući stručnjake, znanstvenike i ljubitelje maslinovog ulja iz cijele regije te uz naglasak na bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu koju maslinarstvo donosi.

Maslinarstvo u Hrvatskoj ima dugu i slavnu tradiciju te je kao zemlja obogaćena raznolikim klimatskim uvjetima stvorila idealno okruženje za uzgoj najkvalitetnijih sorti maslina. U organizaciji Zagrebačkog maslinarskog instituta, Srećko Gross, predsjednik Zagrebačkog maslinarskog instituta, Nikša Šimunović, predsjednik Organizacijskog odbora i Juraj Ivanković, član Organizacijskog odbora najavili su 9. Festival maslina u Zagrebu. Ovaj festival pruža jedinstveno iskustvo koje sjedinjuje stručnjake, znanstvenike i ljubitelje maslinovog ulja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Italije, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

„Svake godine s predanošću radimo na podizanju svijesti o važnosti i bogatstvu maslinarstva. Ovogodišnji Festival maslina u Zagrebu na novoj lokaciji postaje epicentar susreta gdje se otvara prostor za dijalog, edukaciju i istinsko uživanje u vrhunskim okusima maslinovog ulja. Prilika je to za razmjenu znanja i iskustava te jačanje veza među ljubiteljima maslina i stručnjacima u tom području. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i s nama uživaju u jedinstvenom doživljaju 9. Festivala maslina u Zagrebu“, izjavio je Srećko Gross, predsjednik Zagrebačkog maslinarskog instituta.

Festival donosi širok spektar aktivnosti koje ujedinjuju stručnost, tradiciju i vrhunske okuse maslinovog ulja, a posjetitelji će imati priliku okusiti brojne uzorke ulja, istražiti prodajnu izložbu vrhunskih proizvoda, sudjelovati na inspirativnim radionicama i predavanjima te biti dio panela o brendiranju maslinovog ulja u Hrvatskoj. Istaknuti stručnjaci poput Zlatka Burića, predsjednika udruge Zlatna Šoltanka, Borisa Ljubičića, dizajnera, Tedija Chiavalona, proizvođača brenda Chiavalon će pod moderatorskom palicom dr. sc. Bože Skoke, suosnivača Millenium promocije i red. prof. na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, istražiti načine stvaranja prestižnog brenda i dosadašnja iskustva u brendiranju maslinovog ulja.

9. Festival maslina u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske te Grada Zagreba, okuplja velik broj proizvođača maslinovog ulja koji su dostavili impozantan broj od 308 uzoraka maslinovog ulja za detaljno ocjenjivanje. Brojka odražava raznolikost i bogatstvo maslinarske scene, dodatno naglašavajući kvalitetu i važnost festivala, a za ocjenjivanje uzoraka zadužen je stručni tim senzorskih analitičara iz udruge OLEA Zadar. Tim je proveo kemijsku i senzorsku analizu uzoraka kako bi ocijenio kvalitetu proizvoda, a rezultati će biti javno objavljeni večer uoči samog festivala na svečanom proglašenju, nakon čega će biti dostupni na službenim stranicama. Veliki broj nagrađenih maslinovih ulja posjetitelji će moći kušati na dvodnevnom festivalu, a sve informacije i najnovije vijesti o 9. Festivalu maslina u Zagrebu dostupne su ovdje i na službenoj Facebook stranici.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: maslinovo ulje,

Komentari