Vitaminoteka

Datum objave: 12. 12. 2017.

Fuliranje je dio Zagrebačkog Adventa koji svi zaljubljenici u street food redovito posjećuju. Ove, šeste godine zaredom pod motom Life is a circus raznovrsni restorani i barovi smjestili su se na zagrebačkom Strossmayerovom trgu, između Zrinjevca i  Tomislavca.

Temeljna ideja da se  širokoj publici ponudi street food hrana u posebnijim, gourmet varijacima ove je godine zaživio u još većem obujmu.

Restorani koji su se odvažili na ovaj zahtjevni korak uključuju Time, RougeMarin, Murter-vrata Kornata, El Toro, 50 burger&champagne bar, Mason, bistro Pod zidom, Kod Likote, Wurst bar, Berlin (prošlogodišnje najbolje kobasice Adventa), Meat the King, Red carpet kobasice, Lumperaj, Sljeme,Plac, Vruća kuća, Master Grill, Nonina tajna i Casa Blanca. I ponuda je uistinu raznovrsna - od gulaša, istarske supe, brudeta i maneštruna, jela s roštilja, street sarmica do kreativnih burgera i raskošnog carstva sočnih kobasica.

Tim portala Vitamini.hr odnosno Vitaminoteke fulirao je štandovima u potrazi za jelima koji osim što zadovoljavaju i najistančanije okusne pupoljke, osiguravaju i čitav niz vrijednih nutrijenata. Izbor nije bio lak, no donosimo naš odabir jela koji, uz gastronomsku komponentu nude dodanu nutritivnu vrijednost malim pomakom od klasičnih varijacija.

Teška potraga za bezmesnim predjelom rezultirala je pronalaskom jednostavne krepke guste povrtne juhe u kućici zanimljivog naziva „Mangosta“. U razgovoru sa simpatičnim djevojkama koje vode ovaj štand saznajem da im juhu dnevno dostavlja „jedan Lovro“, kuhar koji uskoro otvara vlastiti restoran. Zatim mi pokazuju i recepturu juhe na papiriću i pojašnjavaju da je svaki dan neka nova juha u ponudi. Okus je bio izvrstan, gazdarice vedre i nasmijane, sasvim dovoljno za brzu okrepu prije glavnog jela na adventskom Fuliranju. Za sve one željne ribljih jela, zanimljiva je kućica „Murter – Vrata Kornata“ sa svakodnevno različitom ponudom jela poput brudeta s palentom ili tradicionalnih mediteranskih variva s mahunarkama. Uz kuhano vino s home-made začinima od muškatne tikve i cimeta sasvim dovoljno za zaokružen dojam domaće atmosfere. Darija Vranešić BenderGlavna urednica

 

Ljubitelj sam latino - gastronomije pa je ove godine moj favorit restoran El Toro i Romesco pileća empanada. Riječ je o hrskavom tijestu punjenom mariniranom piletinom, kremom od pečenih paprika i lješnjaka  i kremastim sirnim umakom.  Jelo je izuzetno ukusno i topi se u ustima, a izbor dodataka je uistinu širok. No, ako pazite na liniju predlažem da preskočite dodavanje sira i raznih umaka, već da empanadu isprobate s zelenim listovima salate i eventualno laganim umakom od jogurta i  mente za odličan spoj gastronomije i hranjive vrijednosti obroka. Sandra Krstev BaraćIzvršna urednica
Ako ste ljubitelj tradicionalne kuhinje, preporučam da svakako posjetite T&T kućicu. Kao i brojne druge posjetitelje i mene je oduševio novi hit ovogodišnjeg Fuliranja – Street sarma. Malene sarmice punjene odlično začinjenom smjesom mljevenog mesa i umetnute u mekano crno pecivo pravi su pomak od tradicije. Uz sarmice se nude i dvije vrste umaka – jedan na bazi umaka od kuhanja i senfa te drugi s mileramom, češnjakom i vlascem, koje sam osobno odlučila preskočitiTena ŠkuncaUrednica društvenih mreža

 

Odmak od klasičnih fritula najpopularnija je slastica ovogodišnjeg Adventa „Apple pie“ fritula poznatog slastičara Roberta Hromalića, a pronašla sam je u kućici Time. Hrskava, zlatna fritula čije je tijesto aromatizirano cimetom, kardamomom, zvjezdastim anisom i klinčićem, te punjena pečenim jabukama i toplim umakom od vanilije prava je poslastica za nas ljubitelje neobičnih slastica.Petra PejnovićStručna suradnica

Fuliranje je otvoreno do 1.siječnja 2018 pa predlažemo da uživate u njegovoj ponudi.

 

 

 

 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Fuliranje,

Komentari