Petra Vlak

Datum objave: 19. 12. 2018.

Jedna od najpoznatijih lokacija Adventa u Zagrebu smjestila se u samom srcu našega glavnoga grada, između božićnog sajma na Zrinjevcu te Ledenog parka na Trgu kralja Tomislava. 

To je pogađate – Fuliranje, koje se već sedmu godinu održava u sklopu Adventa, te je jedno od prvih zagrebačkih adventskih događanja uopće. Od prošle godine Fuliranje se održava na zagrebačkom Strossmayerovom trgu, gdje se nalazi pravi mali gastronomski raj. Što se sve skriva iza šarenih kućica morat ćete provjeriti sami, a mi Vam donosimo popis pet grijalica, toplih napitaka koji će vas sigurno ugrijati u ovim hladnim blagdanskim danima koji su pred nama.

Kiss my gin zimska je verzija omiljenog ljetnog pića – gin tonica. Sastoji se od prirodnog gustog soka od jabuke i gina, koji su oplemenjeni tipičnim zimskim začinima kao što su cimet, klinčić, anis i vanilija. Ovu mirisnu poslasticu za odrasle možete potražiti na kućici Gingle bells.

Kuhana rakija sa češnjakom i medom hrvatska je verzija meksičke tekile koja se uvijek kombinira sa limunom i soli, a možete ju pronaći na adventskoj kućici Veganšpek. Poznata su brojna ljekovita svojstva češnjaka, u obrani prehlade i gripe, te protuvirusno i antibakterijsko djelovanje. Osim slatkoće, med također ima brojna blagotvorna svojstva na naš organizam, poput jačanja imuniteta i obrane od različitih infekcija. 

Prvo bezalkoholno piće na našem kratkom popisu zasigurno zaslužuje biti zlatno mlijeko koje u ponudi ima adventska kućica Atelier Kokken. Na mala vrata hrvatske gastronomske scene ulaze upravo s ovim čarobnim napitkom, koji se sastoji od kurkume, đumbira, cimeta, vanilije i mrvice meda, te naravno mlijeka. Dodatna prednost je što možete odabrati između kravljeg mlijeka ili biljnog napitka od badema ili zobi.

Još jedna zimska verzija gina pronašla je put do naših nepca (i srca). Wake me up gin odrasla je verzija tople čokolade obogaćena turskom kavom, likerom od kakaa te vrhunskom tamnom čokoladom, koju možete pronaći na kućici Lola čiji su vlasnici s Hvara odlučili doći na hladni zagrebački Advent kako bi predstavili svoje brojne delicije.

Posljednja, ali ne i najmanje ukusna adventska grijalica je Chill Antique čaj, kojeg na kućici T&T pripremaju od finog rooibos čaja i obogaćuju Antique Pelinkovcem te limunovim sokom. 

Osim alkoholnih napitaka koji nas griju u ove hladne predblagdanske dane, brojne kućice imaju u ponudi različite fine domaće čajeve sa limunom i medom te mnoge druge zanimljive napitke kao što su vruća malinada, različiti topli kokteli te različite verzije kuhanog vina. 

Ljubitelji piva mogu zaviriti u kućicu The Garden Brewery, koji kao i svake godine, imaju vrhunsku ponudu craft piva. Ove godine pripremili su i posebno blagdansko pivo, Rosemary Julebryg, kojeg karakterizira blaga nota ružmarina te suptilan okus prhkih keksića. Pravi Božićni okusi u samo jednom gutljaju!

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Božić, Fuliranje, napitci,

Komentari