Datum objave: 20. 05. 2022.

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o upalnim bolestima crijeva, Hrvatski liječnički zbor organizirao je već tradicionalni, peti po redu, IBD day (Inflammatory Bowel Disease, IBD). U sklopu bogatog programa ovogodišnjeg IBD day 2022, Hrvatski liječnički zbor (HLZ) ugostio je priznate stručnjake iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Predsjednik Hrvatskoga društva za upalne bolesti crijeva HLZ-a, prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med., međunarodno priznati gastroenterolog i hepatolog, pročelnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb otvorio je skup te istaknuo kako su upalne bolesti crijeva kronične, sistemne, autoimune bolesti koje su praćene brojnim komplikacijama te osim crijeva zahvaćaju i druge organske sustave.

Smatra da je ključno podići svijest o prevenciji, ranoj dijagnostici, potrebi redovitog praćenja i informiranja bolesnika o najnovijim modalitetima liječenja.

Osim toga, naglasio je važnost suradnje i interdisciplinarnost u dijagnostici te liječenju ovih kompleksnih bolesti s posebnim naglaskom na kontinuiranoj edukaciji, povezivanju i razmjeni najnovijih spoznaja.

Prof. Krznarić navodi da je u terapiji upalnih bolesti crijeva najveći iskorak postignut razvojem biološke terapije (antitijela na čimbenike koji potiču upalu) i tzv. malih molekula koje su postale standard i glavna okosnica u liječenju. S obzirom na navedeno, jedna od tema predavanja bila je upravo primjena kombinacije više bioloških lijekova, što je relativno nova ideja koja je do sada pokazala određene uspjehe i koja bi dodatno mogla prošititi terapijski spektar liječenja, o čemu je govorio jedan od pozvanih predavača liječnik i sveučilišni profesor Tamás Molnár iz Mađarske. S druge strane, prof. dr. sc. Borut Štabuc sa Sveučilišnog kliničkog centra Ljubljana podijelio je iskustva s UKC Ljubljana iz Slovenije te naglasio važnost suradnje sa Zavodom za gastroenterologiju i hepatologiju KBC Zagreb. Navodi da međunarodna suradnja i razmjena kliničkih iskustava doprinosi boljoj skrbi za bolesnike s upalnim bolestima crijeva, ali i stvara temelj za znanstvenu suradnju čime se potiče daljnji razvoj novih modaliteta liječenja i praćenja aktivnosti bolesti.

Na tom tragu slovenski liječnici govorili su i o važnosti praćenja serumskih koncentracija lijekova iz skupine biološke terapije (vedolizumaba i ustekinumaba) i načina na koji one mogu pomoći u još boljem praćenju i kontroli aktivnosti bolesti. Prikazano je i korištenje sustava umjetne inteligencije pri endoskopskom pregledu crijeva koji se koristi u KBC Zagreb.

Uspješnost stručnog skupa očitovala se kroz veliki interes sudionika iz cijele Hrvatske - više od 100 zdravstvenih djelatnika koji sudjeluju u skrbi oboljelih od upalnih bolesti crijeva, ljekarnika te predstavnika Udruge bolesnika za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis (HUCUK).

Dugogodišnja suradnja i kontinuirane aktivnosti, usmjerene na edukaciju pacijenata, ali i olakšavanja njihove skrbi, Hrvatsko društvo za upalne bolesti crijeva, Hrvatsko društvo za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora i HUCUK obilježili su izdavanjem brošure Prehrana oboljelih od upalnih bolesti crijeva početkom 2022. godine čime se ukazalo na važnost suradnje multidisciplinarnog tima i bolesnika kako bi ishod liječenja bio što uspješniji. Spomenuta brošura praktičan je alat koji je osigurao translaciju teorijskog znanja u praktično putem savjeta o prepoznavanju simptoma, važnosti adekvatnog statusa uhranjenosti, dijetoterapiji i prijedloga recepata te time podigao kvalitetu života bolesnika. 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: HLZ, IBD, IBD day 2022, Upalne bolesti crijeva,

Komentari