Datum objave: 28. 07. 2021.

Hrvatsko društvo za bolesti jetre HEPATOS, nositelj je NACIONALNE KAMPANJE „Hepatitis ne može čekati“ koju provodi uz potporu Ministarstva zdravstva i u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Svakih 30 sekundi jedna osoba umre od posljedica hepatitisa stoga ne možemo dopustiti da pandemija COVID-19 uspori globalni napredak eliminacije virusnih hepatitisa do 2030.

28.07.2021 HEPATOS i NZJZ SDŽ će, pridržavajući se svih propisanih epidemioloških mjera, pružati usluge testiranja na HCV i preglede jetre Fibroscan® uređajem na adresi Fra Bone Razmilovića 11 u Splitu u vremenu 10:00 - 17:00 sati.

Ovaj dan koji se u cijelom svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj, od 2011. godine obilježava 28. srpnja ujedinjuje svjetsku hepatitis zajednicu kako bi pro aktivno djelovala utječući na stvarne promjene u svojim lokalnim sredinama.

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC Split, prof. dr. sc. prim. Ivo Ivić, dr. med., navodi: „Kronični hepatitis B i C su glavni uzročnici raka jetara, a često su godinama i desetljećima bez simptoma. Oko 60% karcinoma jetara posljedica su nepravodobnog testiranja i liječenja virusnih hepatitisa B i C“.

Društvo Hepatos je organizacijom vrlo uspješnih događaja te primjerima dobre prakse, poput mobilne klinike - Mobilnog InfoHep Centra „koji u Hrvatskoj pruža sveobuhvatne usluge povezivanja u skrb za virusne hepatitise“ istaknutim kao "inovativnim modelom pružanja usluga“ u nedavno objavljenom Izvješću SZO "Interim guidance for country validation of viral hepatitis elimination", jasno pokazalo da Hrvatska može predvoditi ovaj dio Europe u zdravlju jetre i brizi za pacijente s bolestima jetre poput virusnih hepatitisa.

S ciljem informiranja ciljane populacije, mladih te zdravstvenih djelatnika ali i donosioca političkih odluka jer je politička volja, da se uhvati u koštac s ovim teretom, ključna osamnaestu godinu za redom Društvo provodi i koordinira obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa eng. World Hepatitis Day (WHD) u Hrvatskoj.

Važnost zdravlja jetre (uključujući i virusne hepatitise), koja sve više dolazi u fokus hrvatske javnosti, istaknuta je tijekom nedavno održanih aktivnosti Hrvatskog tjedna jetre pod nazivom „Stari problemi u novoj COVID19 / post COVID19 eri“ kojeg je Društvo "Hepatos" u suradnji s Hrvatskim gastroenterološkim društvom, po prvi put ikad, organiziralo 09.-12.06.2021. s ciljem nastavljanja višegodišnjeg djelovanja na ažuriranju informacija i obavještavanju zdravstvene zajednice, javnog sektora ali i šire javnost o problemima koje tihe epidemija jetre“ poput virusnih hepatitisa nameću društvu u cjelini. Aktivnosti koje su se odvijale u 3 hrvatska grada pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH, pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva a kojima se pridružilo 500+ sudionika iz 15 država sa 4 kontinenta, ukazale na potrebu za daljnjim, pojačanim naporima hrvatske kao i globalne zajednice da, sukladno preporukama WHO Europe, ubrzaju svoj put ka eliminaciji virusnih hepatitisa, jednog od glavnih uzročnika hepatocelularnog karcinoma (HCC).

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 1,1 milijun smrti tijekom 2019. uzrokovano je posljedicama virusnih hepatitisa B i C poput ciroze i hepatocelularnog karcinoma (HCC).

Prema procjenama epidemioloških istraživanja u Hrvatskoj oko 25 000 osoba ima kronični hepatitis B, a oko 40 000 osoba  su nosioci protutijela na hepatitis C. Eliminacija hepatitisa u Republici Hrvatskoj započinje s pronalaženjem nedijagnosticiranih pacijenata među kojima je 12.000 osoba koje se, prema procjenama matematičkih modela, trebaju liječiti od kroničnog virusnog hepatitisa C. Upravo je veliki postotak nedijagnosticiranih pacijenata najveći problem u dostizanju globalnog cilja Svjetske Zdravstvene Organizacije – eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine.

Budućnost bez hepatitisa globalni je prioritet SZO i World Hepatitis Alliance (WHA) koji je jedino ostvariv povećanjem broja dijagnosticiranih i liječenih osoba s HBV i HCV infekcijom. S tim ciljem osmišljena je ovogodišnja kampanja „Hepatitis ne može čekati“, kojoj se pridružuje i Društvo Hepatos. 

Mr.sc. Tatjana Reić, predsjednica Društva, izjavila je: „Kako bi se zadržali na putu ka eliminaciji virusnih hepatitisa čak i za vrijeme COVID-19 pandemije, neophodno je nastaviti pružati usluge testiranja, liječenja i skrbi te tako pokušati izbjegavati korake unazad kako ne bismo izgubili teško postignut zamah u eliminaciji virusnih hepatitisa.“

Bez pronalaženja nedijagnosticiranih i njihovog uključivanja u sustav skrbi eng. linkage to care, planirana eliminacija ostat će samo neostvareni san, koji utječe na desetke tisuća građana Republike Hrvatske.

Nadamo se i očekujemo da će relevantne institucije RH i donositelji odluka, imajući u vidu važnost pravovremene dostupnosti učinkovite terapije, osigurati daljnju podršku u provođenju prevencije i liječenja hepatitisa jer ove zaraze su važan javnozdravstveni problem koje mogu rezultirati cirozom i rakom jetre te u Europi svake godine oduzimaju 168.500 života. Većina tih smrtnih slučajeva mogla se spriječiti pravovremenim testiranjem i liječenjem, a u slučaju hepatitisa B, cijepljenjem.

Stigma bolesti jetre poput ciroze i hepatocelularnog karcinoma, uzrokovanih hepatitisom B ili C česti su razlog nezabilježenih uzroka smrtnih slučajeva zbog čega veliki udio globalne populacije nije svjestan problema, a malo vlada namjerava dati prioritet eliminaciji hepatitisa. SZO procjenjuje da je dijagnozirano samo 10% kronično zaraženih virusom hepatitisa B od kojih samo 22% se lijeći te 22% zaraženih virusom hepatitisa C .

Čak i za vrijeme pandemije COVID-19, virusni hepatitisi nastavili su oduzimati tisuće života svakog dana a nizak broj testiranja i, sukladno tome, liječenja značajno negativno utječe na dostizanje globalnih ciljeva SZO za eliminaciju hepatitisa do 2030. godine. Od vitalnog je značaja osigurati neprekinuti program cijepljenja protiv hepatitisa B i povećati usluge testiranja i liječenja hepatitisa B i C što uključuje i „manje zaslužne“ grupe poput zatvorenika ili osoba koje koriste intravenozne droge.

Svjetski dan hepatitisa je odlična prilika za implementaciju prioritetnih aktivnosti iznesenih u Globalnom izvješću o napretku za HIV, virusni hepatitis i spolno prenosive infekcije, kojeg je SZO objavila u svibnju 2021. Aktivnosti poput boljeg informiranja javnosti i praćenja hepatitis zaraze s ciljem pravovremenog liječenja i izbjegavanja daljnjih posljedica i komplikacija virusnih hepatitisa, jačanja uloge civilnog društva u nacionalnim programima prevencije te pojednostavljenja pristupa testiranju i liječenju u zajednicama preporuke su SZO kako bi se ojačali nacionalni i međunarodni napori za eliminaciju hepatitisa, potaklo djelovanje i angažman pojedinaca, političkih dionika i javnosti te naglasila potreba za globalno većim odazivom testiranju i liječenju.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: hepatitis, jetra, zdravlje jetre,

Komentari