Datum objave: 27. 01. 2023.

PETICA-igrom do zdravlja javnozdravstveni je program čiji je cilj prevencija pretilosti u djece. Tijekom školske godine 2022./2023. PETICA, nakon devet godina provedbe u zagrebačkim osnovnim školama, postaje EU PETICA te iz grada odlazi na selo, a projekt provode Hrvatski liječnički zbor i partner Općina Podgorač.

Stručnim skupom za učitelje održanim on-line putem 26. siječnja 2023. godine službeno je obilježen početak provedbe ovog važnog projekta koji uz potporu Europskog socijalnog fonda obuhvaća deset škola, a okupit će preko četiri stotine sudionika na području Dalmacije, Like i Slavonije.

U projektu sudjeluju učenici drugih razreda OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića iz Lovreća, OŠ Ivana Gorana Kovačića Cista Velika, OŠ Kralja Tomislava iz Udbine te sedam osnovnih škola s područja Osječko-baranjske županije: OŠ Hinka Juhna Podgorač, OŠ Drenje, OŠ Jagodnjak, OŠ J.J. Strossmayera iz Trnave, OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića iz Levanjske Varoši, OŠ Draž i OŠ Ante Starčevića Viljevo.

„U Hrvatskom liječničkom zboru ponosni smo što se naš javnozdravstveni program PETICA-igrom do zdravlja, prvi put nakon devet godina od pokretanja širi diljem Republike Hrvatske. Potrebno je djelovati od malih nogu obzirom da znamo kako 55% pretile djece postaju pretili adolescenti, a 80% pretilih adolescenata postaju pretile odrasle osobe.“ poručila je Sara Cobal, mag.nutr, voditeljica projekta PETICA-igrom do zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora.

Općina Podgorač, jedna od najuspješnijih općina na području Osječko-baranjske županije po povlačenju sredstava iz Europskih fondova partner je projekta EU PETICA-igrom do zdravlja. „Misija Općine Podgorač je unapređenje kvalitete života svojih stanovnika, pri čemu se naglasak stavlja na unapređenje društvenog standarda poticanjem razvoja obrazovanja, kulture, zdravstva i socijalne zaštite. Slijedom navedenog, partnerstvo na EU projektu PETICA Hrvatskog liječničkog zbora, koji promovira zdravlje i prevenira pretilost – drugu pandemiju 21.stoljeća, bio je logičan korak, ali i izrazito zadovoljstvo.“ rekao je Goran Đanić, načelnik Općine Podgorač.

EU PETICA na zabavan će način učiti djecu o zdravim prehrambenim navikama i načinu života, a program će provoditi učitelji u školama tijekom nastave. Kako bi djeci bilo lakše usvojiti gradivo, pripremljeni su materijali koji će osigurati učenje kroz igru.

Budući da se zdrave navike stječu kod kuće, neophodno je da se u cijeli program uključe i roditelji koji će također dobiti materijale pripremljene upravo za njih te će sudjelovati na kreativnim radionicama.

„Zahvaljujući bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda PETICA će proširiti svoje dosadašnje aktivnosti za suzbijanje pretilosti te će u ovoj školskoj godini provesti više od 2700 predavanja i radionica namijenjenih za 1600 osnovnoškolaca u 28 škola diljem Republike Hrvatske. Zdravije životne navike predstavljaju važan zalog za budućnost s manjim bremenom kroničnih nezaraznih bolesti, PETICA ih stvara!“ zaključila je Sara Cobal.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: EU PETICA, Petica igrom do zdravlja,

Komentari