Datum objave: 11. 12. 2019.

Dana 6. prosinca u Rimu  službeno i svečano je promovirano jedanaesto izdanje najutjecajnijeg svjetskog vodiča za vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2020.

U poznatom rimskom hotelu Excelsior, nakon protokola nagrađivanja svih pobjednika u dvadeset različitih kategorija (20 best), a u kojoj je jednu kategoriju pobijedila i tvtka Olea BB koji vode supružnici Bosiljka i Duilio Belić, prisustvovalo je više od 300 uzvanika, među kojima veliki broj predstavnika nacionalnih i međunarodnih medija, 40 međunarodnih uvoznika/buyera, Veleposlanik RH u Italiji, g. Jasen Mesić, te Veleposlanik RH pri Svetoj Stolici, gosp Neven Pelicarić.

Svake godine pred taj dan s velikim se nadama i isčekivanjima očekuje lansiranje novog izdanja te do sada je taj dan uvijek bio sretan za Istru, za istarski turizam, a najviše za svakog istarskog maslinara ponaosob koji je uvršten u vodič.

Naime, Istru u 2020. godini ponovo krasi titula najkvalitetnije ekstra djevičanske maslinarske svjetske regije, peti puta zaredom u pobjedničkom nizu. Posebno je to važno s obzirom da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta, odnosno iz 53 maslinarske države te su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih te imaju udio od čak 15 posto. 

U novom izdanju tzv. 'biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja' uvršteno je 79 ulja s područja Hrvatske od kojih je 77 iz Istre te jedan sa otoka Krka i jedan iz Dalmacije.

Pritom, većina maslinara postigla je bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Istre kao gastronomske destinacije obzirom da je ekstra djevičansko maslinovo ulje glavni dodatak jelima i osnovni prehrambeni proizvod Mediteranske prehrane, a cijenjen je gotovo svugdje u svijetu zbog svojih organoleptičkih i ljekovitih svojstava.

„Zvuči nestvarno i rekao bih pretenciozno, no Istra je i petu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Od svog prvog izdanja, 2010. godine, Istra je odmah zauzela važnu ulogu te se pozicionirala kao druga najbolja maslinarska regija, odmah iza Toskane. No, svake godine prednost Toskane bila je sve manja, da bi na kraju 2016. godine zauzela vodeću poziciju koju je zadržala do danas, no s daleko većom razlikom no što je Toskana prethodno imala u odnosu na Istru. Kako to izgleda ove godine dovoljno govori činjenica da Istra ima 77 uvrštenih maslinara, a Toskana 53. Još važnija činjenica je ta, da na ocijenjivanje pristigne preko 1.500 uzoraka iz cijelog svijeta, da profesionalni panel provjerenih kušača iskuša u organoleptičkom smislu sve pristigle uzorke, da se nakon toga radi selekcija 500 najboljih na svijetu i da unutar 500 najboljih Istra ima svojih 77, što je zaista impozantno. Iako to znamo već dugi niz godina, mislim da je od izuzetne važnosti da osvijestimo činjenicu da u niti jednoj disciplini, u niti jednoj gospodarskoj grani, u sportu ili u bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i to pet godina zaredom. Na tu činjenicu jesmo itekako ponosni, no izgleda da je potrebno još jako puno posla kako u našoj zemlji, tako i u inozemstvu, da taj primat dobije punu i pravu vrijednost, da toga postanemo svjesni prvo u Hrvatskoj i da onda svi oni koji promiču hrvatsku gastronomiju to ponosno ističu. Vjerujem da je došlo vrijeme i da je pet godina potvrđivanja dovoljan dokaz da osvijestimo da smo u nečemu najbolji na svijetu“, zaključio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Pored činjenice što je Istra najbolja svjetska ekstra djevičanska maslinarska regija, prema broju uvrštenih maslinara u jedini svjetski vodič Flos Olei, imamo valjane razloge za dodatno slavlje.

U svih 11 izdanja Istra je imala barem po jednog pobjednika odnosno svjetskog prvaka u jednoj od 15 kategorija koja se ocjenjuje.

Za 2020. godinu je to tvrtka Olea bb, kojoj je to treće slavlje do sada i to svaki puta u drugoj kategoriji. U 2020. Olea BB proglašena je kao najbolja 'tvrtka sa srcem', što znači da sve što rade, rade sa velikom pažnjom i strašću.

Sljedeće veliko postignuće je i to da su istarski maslinari po prvi puta osvojili još više ocjene. Maslinari: Ipša, Mate i Olea BB kojima je prošle godine dodijeljena najviša ocjena 97, ove godine su ocijenjeni sa još već ocjenom 98. Osim toga, gotovo 13 istarskih maslinara uvršteno u kategoriju ekstra klase, a to su oni koji imaju više od 95 bodova.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masline, maslinovo ulje,

Komentari