Datum objave: 29. 09. 2022.

Tijekom listopada, udruga SVE za NJU zajedno s učenicima osnovnih i srednjih škola aktivno će raditi na važnosti prevencije raka dojke

Projekt Udruge Sve za nju, „Mama budi zdrava – Ružičasti listopad“ s ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka dojke i poticanja žena na brigu o zdravlju, započeo je danas predstavljanjem u Osnovnoj školi Mate Lovrak u Petrinji.

Ideja projekta je da na lijep i emotivan način zamolimo i potaknemo majke da pročitaju letke i odu na preventivan pregled, objasnila je voditeljica projekta Ljiljana Vukota iz Sve za nju na konferenciji za medije.

„S ovim projektom htjeli smo iskoristiti najemotivniji moment u našim životima, a to je odnos majke i djeteta. Imamo saveznike u djeci da poruku o važnosti preventivnih pregleda prenesu svojim mamama, bakama i bliskim ženskim osobama. Majke to znaju, ali ponekad brigu o drugima i poslu pretpostavljaju svojim redovitim pregledima. Nažalost, ova bolest je nasumična i ne bira.“

Vukota bi voljela da djeca iskoriste svoj utjecaj na majke jer roditelji trebaju osvijestiti da je u zoni njihove odgovornosti za odgoj djece, ključno da oni sami budu dobro.

„Uzdamo se da će naših 40 tisuća saveznika – učenika u Hrvatskoj dobro odraditi svoju zadaću, napisati na letke svoje i majčino ime, podijeliti ih majkama i zamoliti ih da letke pročitaju i odu na preglede. I sama djeca će kroz cijeli taj proces indikretno osvijestiti koliko je bitna briga za zdravlje.“

Ravnateljica OŠ Mate Lovrak, Ankica Krnjajić Magdić ponosna je što je Nacionalni projekt "Mama, budi zdrava - Ružičasti listopad" 2022., započeo upravo u OŠ Mate Lovrak.

„Danas su učenici naše škole poslali snažnu poruku svojim majkama da žele da redovito idu na preventivne preglede jer ako su mame zdrave, i djeca će biti sretna i bezbrižna. Ovim putem pozivam gotovo 400 majki naših učenika, 60-ak djelatnica, ali i sve naše Petrinjke  da obave preventivne preglede koji spašavaju živote.“ 

Projekt „Mama budi zdrava“ nagrađivan od strane Europske komisije, koji se u Hrvatskoj provodi od 2017. godine, provodit će se tijekom ovog listopada u preko stotinu osnovnih i srednjih škola i vrtića diljem Hrvatske, a u njemu će sudjelovati oko 40 tisuća učenika.

Svi će oni dobiti edukativne letke na koje će upisati svoje i majčino (ili bliske ženske osobe) ime koje će uručiti svojim majkama kako bi pomogli osvijestiti žene o važnosti brige za njihovo zdravlje u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke.

Škole će snimiti fotografiju učenika koji će u rukama držati ružičaste balone ili kratku video poruku učenika „Mama, budi zdrava“, te provesti druge aktivnosti posvećene zdravlju te dizanju svijesti o važnosti čuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih stilova.

Projekt se provodi šestu godinu zaredom pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Podržale su ga i tvrtke Manner i Roche.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sve za nju,

Komentari