Datum objave: 29. 05. 2020.

Povodom Svjetskog dana multiple skleroze, udruga MS tim Hrvatska poziva građane diljem Hrvatske da u subotu 30. svibnja hodaju za oboljele od ove kronične neurološke bolesti. Inicijativu podržavaju i brojne poznate osobe koje ove subote hodaju za one koji to ne mogu. 

Multipla skleroza kronična je upalna bolest središnjeg živčanog sustava od koje u Hrvatskoj boluje oko 7.000 osoba. Bolest se javlja u svim životnim dobima, no najčešća je između 18. i 50. godine života te je dvostruko češća među ženama.

Kod multiple skleroze imunološki sustav napada živčanu ovojnicu - mijelin, zbog čega nastaju ožiljci ili lezije, što uzrokuje otežanu komunikaciju između mozga i tijela. Ova autoimuna bolest može se manifestirati simptomima koji u posve zdravih osoba ne upućuju ni na kakvu bolest, poput umora, zamagljenog vida, trnaca, vrtoglavice i slično. Upravo stoga nerijetko je prepoznata tek u uznapredovalom stadiju. Uzrok nastanka multiple skleroze nije poznat, dok je tijek bolesti nepredvidiv. Oboljeli nerijetko imaju poteškoća s kretanjem, a bolest u kratkom roku može dovesti i do invaliditeta. 

S ciljem senzibiliziranja javnosti o „bolesti s tisuću lica“ koja se zdravim osobama na prvi pogled čini neprimjetnom, udruga oboljelih od multiple skleroze, MS tim Hrvatska, poziva građane diljem Hrvatske da u subotu 30. svibnja hodaju u znak podrške oboljelima, neovisno o tome gdje se nalazili. Potrebno je izmjeriti svoje korake te snimku ili fotografiju, zajedno s brojem koraka, poslati na Facebook stranicu MS tim Hrvatska te ih podijeliti i na osobnim profilima uz hashtagove: #HodamZaOneKojiNeMOGU  #MSwalk2020  #SvakiKorakSeBroji

Akciju podržavaju i brojne poznate osobe, poput Indire, Luke Nižetića, Sandija Cenova i drugih koji u ove subote hodaju za oboljele od MS-a. Njihov video podrške možete pogledati ovdje. Svaki korak se broji, a o po završetku ove akcije Udruga će objaviti koliko koraka je učinjeno za oboljele.

Treba podsjetiti kako hodanje, općenito, predstavlja iznimno učinkovit i zdrav način tjelesne aktivnosti. Dokazano je kako redovito hodanje smanjuje rizične čimbenike i donosi cijeli niz dobrobiti cjelokupnom zdravlju „hodača“, što je svakako poticaj svima koji to mogu da svakodnevno hodaju, a 30. svibnja svoje korake posvete onima koji svakodnevno žive s ovom nevidljivom bolesti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari