Datum objave: 05. 03. 2020.

U Hrvatskom liječničkom zboru danas je održan već tradicionalni, treći po redu stručni simpozij „Croatian Obesity Forum“ u organizaciji programa PETICA – igrom do zdravlja. Tema ovogodišnjeg Foruma bila je metabolički sindrom u djece te su svoja nova znanstvena saznanja na tu temu i iskustva iz prakse iznijeli vodeći stručnjaci iz područja medicine, javnog zdravstva, nutricionizma i kineziologije.  

Simbolično se Croatian Obesity Forum  održao na Svjetski dan debljine, 4. ožujka, budući da je naglasak ovogodišnjeg Foruma bio na obilježjima, rizicima, ranom prepoznavanju i nutritivnim čimbenicima važnima za prevenciju metaboličkog sindroma koji je usko povezan s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Osim predstavljanja kontinuiranog rada na programu PETICA – igrom do zdravlja, prikazan je i novi program Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pod nazivom: (Za)živjeti zdravo u 12 tjedana.  Povezivanje različitih javnozdravstvenih programa na nacionalnoj razini pruža sinergijsku snagu u borbi protiv epidemije debljine koja je evidentno prisutna u Hrvatskoj.  

Prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora pozdravio je sudionike i još jednom naglasio važnost aktivnosti za suzbijanje pretilosti koje aktivno i kontinuirano provodi Hrvatski liječnički zbor budući da u Hrvatskoj svako treće dijete ima prekomjernu tjelesnu masu i pretilost (33% dječaka i 20% djevojčica u dobi od 11 godina). ''U skladu s ciljevima Hrvatskog liječničkog zbora pokrenut je program PETICA-igrom do zdravlja te se uspješno provodi već šestu školsku godinu zaredom. Tijekom godina educirali smo više od 3400 učenika i njihove roditelje, odnosno, u programu je sudjelovalo više od 11 100 dionika. O važnosti zdravijih prehrambenih obrazaca i životnih navika trenutno educiramo 1700 učenika drugih i trećih razreda u 24 zagrebačke osnovne škole u Gradu Zagrebu, što je najveći broj škola od početka programa 2014. godine'', istaknuo je prof.dr.sc. Željko Krznarić.

Doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med. s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Škole narodnog zdravlja ''Andrija Štampar'' i  Hrvatskog zavoda za javno zdravstva predstavila je epidemiologiju debljine u Republici Hrvatskoj. ''Prema istraživanju „Europske inicijative praćenje debljine u djece, Hrvatska 2015./2016. (CroCOSI)“ 35% djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu što je zabrinjavajući podatak uzmemo li u obzir da je 2003. godine bilo 21% djece s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom.

Podaci o prekomjernoj tjelesnoj masi i debljini iz 2015. godine svrstavaju Hrvatsku na peto mjesto u zemljama Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije. Zanimljivo je istaknuti da se ispred Hrvatske na toj ljestvici nalaze mediteranske zemlje, Španjolska, Grčka, Italija te Malta'', naglasila je doc.dr.sc. Sanja Musić Milanović te zaključila kako se usvajanjem zdravih prehrambenih navika i zdravog načina života od najranije dobi može pridonijeti smanjenju epidemije debljine te njezinih teških posljedica na zdravlje. 

Doc. dr. sc. Vesna Herceg Čavrak, dr. med. iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, koja se svakodnevno susreće s djecom prekomjerne tjelesne težine i mase, navodi kako je porastom prevalencije debljine u djece i adolescenata primarna hipertenzija postala jedna od najčešćih kroničnih bolesti te dobne skupine. ‘’Primarnu hipertenziju u djece  danas smatramo kompleksnom imunološko-metaboličkom bolešću s hemodinamskim posljedicama te  ranim stadijem kardiovaskularnih bolesti. Obzirom da su uz debljinu i  hipertenziju često povezane metaboličke promjene (povišene vrijednosti glukoze i triglicerida u krvi, snižena razina „dobrog“ kolesterola ) kao i oštećenje ciljnih organa, nužno je što prije započeti liječenje svakog pojedinačnog rizičnog čimbenika kako  bi se smanjio rizik za buduće kardiovaskularne događaje’’, navodi Herceg Čavrak.

Na Forumu je predstavljen i novi, besplatni 12-tjedni program promicanja pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti pod nazivom „Živjeti zdravo u 12 tjedana“ Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s ciljem smanjenja rizika za razvoj vodećih kroničnih nezaraznih bolesti. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo istaknuli su da se program temelji na mediteranskoj prehrani prepoznatoj kao „zlatnom standardu“ prehrane i integriranju redovite tjelesne aktivnosti u svakodnevni život. Sastoji se od 12 tjednih grupnih susreta koji uključuju edukaciju o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti, održavanje motivacije za promjenom te uključuju tjedne izazove osmišljene u cilju održavanja zdravih stilova života.

Posebnu zahvalu organizacijski tim Croatian Obesity Foruma upućuje svim predavačima, aktivnim i pasivnim sudionicima simpozija koji su prepoznali važnost sve češće pojave metaboličkog sindroma, posebno u djece školske dobi, i koji su svojim predavanjima i dolaskom uveličali Forum.          

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: petica,

Komentari