Datum objave: 05. 07. 2019.

Kako odabranim namirnicama utjecati na zdravlje i koji su izazovi s kojima se danas suočava prehrambena industrija bile su teme stručnog skupa "Funkcionalna hrana"  održanog u Hrvatskoj gospodarskoj komori (4. srpnja 2019.)

Iako sva hrana ima ulogu u funkcioniranju organizma, neke namirnice imaju dodatnu vrijednost za opće zdravlje ljudi te čak sudjeluju u smanjenju rizika od razvoja pojedinih bolesti. Od 80-ih godina prošlog stoljeća za njih se koristi termin "funkcionalna hrana", a njen utjecaj na prehrambenu industriju kroz desetljeća postaje sve veći. Procjenjuje se da funkcionalna hrana u svijetu čini tržište prehrambenih proizvoda vrijedno čak 130 milijardi američkih dolara, a očekuje se da će do 2024. brojka narasti do 250 milijardi. Ovome značajno pridonosi sve veći interes potrošača za zdraviji životni stil, koji ponajprije uključuje brigu o pravilnoj prehrani.

O funkcionalnoj hrani i trendovima u prehrambenoj industriji govorilo se na stručnom skupu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori, a najnovije korake predstavio je i Nestlé. Pred najvećim svjetskim proizvođačem hrane i pića, koji u asortimanu ima više od 10.000 proizvoda proizvedenih u više od 400 tvornica diljem svijeta, svakodnevno stoji zadatak kako osigurati najvišu kvalitetu proizvoda u skladu s preporukama i smjernicama zdravstvenih organizacija. Nestlé se tako obvezao na dodatno smanjivanje količina šećera u svojim proizvodima za 5 posto, soli za 10 posto i zasićenih masti za 10 posto do 2020. godine, a posebnu pozornost posvećuje djeci, za koje nastoji osigurati što veći izbor sastojaka kao što su povrće, biljni proteini i cjelovite žitarice. Na prehrambenim kompanijama danas je velika odgovornost - ne samo nuditi što zdravije i ukusnije proizvode, nego i dijeliti svoja saznanja s područja nutricionizma, osigurati sigurnost proizvoda te pružiti transparentne informacije o njihovom sastavu.

"Nestlé dnevno proda oko milijardu proizvoda na 180 tržišta, a svaki proizvod mora zadovoljavati najviše standarde sigurnosti i kvalitete. S tim ciljem razvili smo interni sustav ranog upozoravanja za otkrivanje potencijalnih prijetnji u sigurnosti hrane, dok su informacije kao što su količina šećera, soli, masti, zasićenih masti i ukupna energetska vrijednost dostupne na prednjoj strani proizvoda i komunicirane po porciji i u obliku referentnih vrijednosti. Upravo ovih dana Nestlé je objavio svoju potporu za Nutri-Score kao preferiranu shemu označavanja hrane i pića prema njihovom nutritivnom profilu - u rasponu od A (zdraviji izbor) do E (manje zdravi izbor). Sve navedeno odražava ambiciju Nestléa da potakne zdraviji i informiraniji pristup potrošačima kao potporu europskim i lokalnim programima javnog zdravstva" - istaknula je Koraljka Novina Brkić – nutricionist, Nestlé Adriatic.

Sve veća briga potrošača o kvaliteti namirnica sve više uzima maha i u Hrvatskoj, o čemu govori i istraživanje prema kojem je zdravlje drugo na listi prioriteta prosječnog stanovnika, odmah iza sigurnog zaposlenja. No, iako put do zdravlja većina vidi kroz promjenu prehrane (smanjenje šećera, soli i masti i konzumiranje organski uzgojene hrane), brojke govore da je prosječan unos ugljikohidrata i dalje veći od preporučenog, od masnoća se najčešće koriste biljna ulja i životinjske masnoće a samo 16 posto stanovništva konzumira morsku ribu. Ipak, pomaci su vidljivi i trend zdrave hrane uspješno se raširio u svim podnebljima što, predviđaju stručnjaci, otvara mnoge mogućnosti za suradnju gospodarstva i znanosti te sve veću dostupnost funkcionalne hrane.

Više o dosadašnjim postignućima Nestléa na navedenim područjima možete pronaći na www.nestle.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: funkcionalna hrana, Nestle, stručni skup,

Komentari