Datum objave: 16. 02. 2022.

18. i 19. ožujka ove godine u Rigi u Latviji održat će se jedinstveni događaj u području onkologije na Baltiku – Europski kongres organizacije onkoloških pacijenata „O jednakosti u pobjeđivanju raka“.

Cilj mu je spriječiti nejednakosti u dijagnostici raka, liječenju, pristupu inovativnim lijekovima i drugim područjima. Događaj organizira Latvijska udruga, udruga onkoloških pacijenata "OncoAlliance" u suradnji s Posebnim odborom za borbu protiv raka (BECA) Europskog parlamenta. Događaj suorganiziraju utjecajne organizacije pacijenata zemalja srednje i istočne Europe (CEE) – Rumunjske, Grčke, Estonije, Litve, Češke, Poljske itd.

Sudionici kongresa zajedno s više od 30 međunarodno priznatih stručnjaka – voditeljima zagovaranja za prava pacijenata, učiteljima, liječnicima, političarima, predstavnicima nacionalnih vlada i Europskog parlamenta (EP) – identificirat će uzroke nejednakosti u skrbi za rak i zatražiti od službenika zdravstvene politike CEE regije i donositelja odluka da im se obrate kako bi oboljeli od raka koji žive u ovom dijelu Europske unije (EU) dobili istu modernu, inovativnu skrb za rak kao u državama blagostanja EU-a.

Kongresni govornici:

• Stella Kyriakides, europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane

• John Ryan, ravnatelj Uprave za javno zdravstvo EK

• Bettina Ryll, osnivačica Melanoma Patient Network Europe

• Menia Koukougianni, suosnivač i menadžer NVO “KARKINAKI”, Grčka

• Ministri zdravstva baltičkih država itd.

Više informacija o govornicima dostupno je ovdje: Speakers - Cancer Equality

Europski parlament dao je prioritet onkologiji i postavio cilj da više od 70% onkoloških pacijenata preživi u EU do 2030. Nažalost, još je dug put do postizanja tog cilja u regiji srednje i istočne Europe.

Na primjer, samo 46% zemalja srednje i istočne Europe ima programe probira raka vrata maternice, dojke i debelog crijeva koji osiguravaju rano otkrivanje raka.[2] Petogodišnje relativne stope preživljavanja u zemljama srednje i istočne Europe također su značajno niže nego u EU. Na primjer, petogodišnja relativna stopa preživljavanja za rak dojke iznosi 75% u Rumunjskoj, 76% u Poljskoj i 86% u pet najrazvijenijih zemalja EU.[3] U Bugarskoj samo 4 od 10 pacijenata s rakom dosegnu petogodišnju relativnu stopu preživljavanja. Budući da u Češkoj Republici pacijenti čekaju na pristup novim lijekovima protiv raka tri puta dulje nego u Austriji; od deset novih lijekova protiv raka registriranih u EU, gotovo svi su dostupni u Austriji, a samo tri u Poljskoj.[1]

Olga Valciņa, članica uprave “OncoAlliance”: “Medicinski napredak u raku danas sve više dopušta da se bolest naziva kroničnom bolešću s dugotrajnim preživljavanjem, što je sjajna i obećavajuća vijest. Nije prihvatljivo da se u zemljama istočne i srednje Europe ljudi boje razboljeti i umrijeti od “pogrešnog raka”. Uplašeni zbog nedostatka pravovremene dijagnoze, nedostatka stručnih stručnjaka i inovativnih lijekova koje plaća država, dok se u zapadnoj Europi ova vrsta raka uspješno liječi, a pacijenti mogu živjeti dugi niz godina”.

Prema riječima organizatora kongresa, uspostava Europskog registra nejednakosti protiv raka u skladu s Europskim planom za borbu protiv raka, koji bi identificirao trendove i razlike između država članica, mogla bi smanjiti značajne razlike u skrbi za rak. Važna je i uspostava i akreditacija nacionalnih centara izvrsnosti za liječenje raka, kao i obuka i stažiranje nacionalnih onkoloških specijalista – kirurga, kemoterapeuta, radiologa itd., kao i mogućnosti koordinirane i podržane razmjene iskustava i podataka na razini EU.

Organizatori kongresa također smatraju da planove kontrole raka treba usvojiti na razini nacionalnih vlada u svim državama članicama EU, u skladu s preporukama EP-a, te ih provoditi dosljedno uz odgovarajući proračun. „U svakoj zemlji treba uspostaviti nadzorna povjerenstva na nacionalnoj razini koja bi pratila provedbu planova za kontrolu raka i na taj način ocjenjivala napredak u smanjenju nejednakosti.“, navodi O. Valciņa.

Bettina Ryll, osnivačica Melanoma Patient Network Europe, naglašava važnost inovacija u liječenju raka, koje moraju biti dostupne u svim državama članicama EU.

"Iako se sve vrste raka ne liječe jednako dobro, postoji potreba za ubrzanjem istraživanja i inovacija u liječenju raka. Inovacije ne bi trebale biti udaljeni i nedostižni ciljevi. One moraju biti dostupne kako bi se spasili životi i smanjila patnja tisućama i milijunima ljudi. Zato je naš cilj postići da svaki pacijent s rakom kojemu su potrebne inovacije zapravo ima pristup njima,” kaže Bettina Ryll.

Ivars Ijabs, zastupnik u Europskom parlamentu, predsjednik posebnog odbora Europskog parlamenta za borbu protiv raka, naglašava – kongres je važan korak naprijed u udruživanju snaga udruga pacijenata kako bi se utjecalo na odluke institucija EU i država članica o smanjenju nejednakosti u borbi protiv raka.

"Vrlo je važno da se nejednakost u skrbi za rak precizno identificira i uzme u obzir na razini EU-a, ali odgovornost je svake države članice da se uhvati u koštac s takvom nejednakošću. Bit će domaća zadaća svake zemlje učiniti skrb za oboljele od raka učinkovitijom, pravednijom i pristupačnijom svakom bolesniku od raka”, kaže Ijabs.

Teme Kongresa su u skladu s Rezolucijom EP “O jačanju Europe u borbi protiv raka – prema sveobuhvatnoj i koordiniranoj strategiji” (koja će se uskoro usvojiti) i načelima pravde, održivosti, jednakosti, solidarnosti i inovativnosti navedenim u Europski plan borbe protiv raka. Na kraju kongresa, udruge pacijenata potpisat će otvoreno pismo koje će biti poslano EP-u i vladama zemalja srednje i istočne Europe.

Reference:

  1. At the crossroads of health inequalities in cancer (Guest blog) (efpia.eu)
  2. Tackling disparities in cancer care across the central and eastern European region – EURACTIV.com
  3. #EUnited against inequalities in Cancer care (Guest blog) (efpia.eu)
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kongres, onkologija,

Komentari