Datum objave: 04. 01. 2022.

Sloganom „Čitav svijet je pod prstima“, Hrvatski savez slijepih i ove godine na datum 04. siječnja obilježava Svjetski dan Brailleovog pisma, odnosno brajice.

S ciljem podizanja i jačanja svijesti javnosti o važnosti pisma za slijepe i slabovidne osobe, Savez slijepih ističe izuzetnu važnost korištenja Brailleovog pisma u životu slijepih osoba kao preduvjet za ravnopravno sudjelovanje u obrazovanju, svakodnevnim aktivnostima i uključivanje u život zajednice. Obilježavanjem Svjetskog dana Brailleova pisma svake godine nastoji se pokazati koliko je slijepim osobama važno moći pismeno se izražavati na za njih izumljenom pismu, ali i imati pristup ključnim informacijama na ravnopravnoj osnovi s drugima, sukladno Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Ovogodišnje obilježavanje Brailleovog pisma stavlja naglasak na Nacrt prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi koja je trenutno gorući problem za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Naime, usvojenjem navedenog Nacrta položaj osoba s invaliditetom bi se mogao dodatno pogoršati te se od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike traži da se uzmu u obzir prijedlozi stvaranja Nacrta prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi od strane Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Tako se od Ministarstva traži da se uvedu promjene u smislu uvođenja inkluzivnog dodatka te zakonskog uređenja usluge asistencije kao najznačajnijih usluga i alata za ostvarivanje neovisnog življenja kao temeljnog ljudskog prava osoba s invaliditetom. Također, među gorućim pitanjima, smatra se i pitanje ostvarivanja prava na osobnu invalidninu te se predlaže ukidanje cenzusa kao osnove za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu.

Hrvatski savez slijepih nacionalna je udruga koja aktivno djeluje još od 1946. godine te je članica Europske unije slijepih (EBU) i Svjetske unije slijepih (WBU). Tijekom dugogodišnjeg rada i brojnih projekata kojima je Hrvatski savez slijepih pridonio promicanju jednakih mogućnosti i afirmaciji slijepih osoba u Hrvatskoj, danas je s temeljnim udrugama članicama za ova pitanja prepoznati dionik i važan sugovornik na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te Savez konstantno otvara pitanja kvalitetnijeg života slijepih i slabovidnih osoba Hrvatske.

Kako je Louis Braille od samo šest točaka osmislio čak 63 različita znaka, tako je ponekad samo šest točaka dovoljno da naučimo, shvatimo, vidimo i prihvatimo. I zato ne oklijevajte, već stavite točku na i neosviještenosti i nepristupačnosti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari