Datum objave: 30. 01. 2024.

„U petak, 2. veljače odjenite nešto crveno i podržite javnozdravstvenu kampanju Dan crvenih haljina kojom se želi podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena.“ – poručuju Lidija Malkoć, Mirna Marinčić, Martina Jakopović, Iva Topličan, Irena Šviglin Mačković i Ksenija Urličić - žene koje su preboljele moždani udar i hrabro odlučile svojim pričama skrenuti pažnju na ovu tešku bolest.

Svaka od njih na svoj način doživjela je borbu s bolešću i njenim posljedicama pa svojim iskustvima upozoravaju da moždani udar ne bira životnu dob i može se svakome dogoditi. No, prije svega one žele naglasiti da možemo utjecati na veliki dio čimbenika rizika i da se prevencijom može spriječiti čak 80% moždanih udara.

U Hrvatskog je 2021. godine od moždanog udara umrlo 5.018 osoba, od kojih 2.067 (40%) muškarca i 2.951 (60%) žena. Žene imaju dodatne, specifične rizike nastanka moždanog udara koji su nedovoljno prepoznati i nedovoljno liječeni i upravo zato Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurološkim bolestima već šestu godinu zaredom organiziraju Dan crvenih haljina. Suorganizatori ove važne edukativne kampanje su Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Medicinski fakulteti Sveučilišta u Zagrebu, a pokrovitelji Ured predsjednika RH, Ministarstvo zdravstva RH i Gradonačelnik grada Zagreba.

Besplatni preventivni pregledi i humanitarni buvljak

U Zagrebu će u srijedu, 31. siječnja na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) od 11 – 13 sati biti organizirani preventivni neurološki pregledi koje će obavljati zdravstveni timovi KBC-a Zagreb i KBC-a Sestre milosrdnice. Građani će imati priliku, osim mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, razgovarati o specifičnostima moždanog udara, savjetovati se s liječnicima specijalistima neurologije te provjeriti vlastiti rizik za nastanak moždanog udara.

Istovremeno će se odvijati i humanitarni buvljak kojeg organiziraju članice Lions cluba Meridijan, a na kojem će se skupljati sredstva za udruge koje se bave aktivnostima pomoću konja za djecu s posebnim potrebama i osobe s invaliditetom. Svoju podršku i dolazak najavile su mnoge osobe iz javnog života, a među njima Lana Kos, Mirjana Mikulec, Borna Kotromanić, Tihana Harapin Zalepugin, Sanja Pilić i mnoge druge.

Crvene kreacije hrvatskih dizajnera

Svečano obilježavanje akcije održat će se 2. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Zvijezde večeri bit će žene koje su preživjele moždani udar, a one će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije koje su za njih izradili hrvatski dizajneri Aleksandra Dojčinović, Greta Gudelj, Anamarija Brkić, Božica Medić-Juraković, Željka Šafran i Zoran Aragović. Goste će kroz program voditi Ksenija Urličić i Joško Lokas, a svojim glazbenim nastupima svečanost će oplemeniti klapa Sorelo, Zagrebački solisti, sopranistica Marija Kuhar Šoša i Ivana Vrdoljak Vanna.

Veliki doprinos realizaciji javnozdravstvene kampanje Dan crvenih haljina daju sponzori AstraZeneca, Belupo, Berlin-Chemie, Bina Istra, Nicro, Fresenius, Makpharm, Medis, Novartis, PSP - Podzemno skladište plina, Pfizer, PharmaS, Pliva, Press Clipping, Roche, Viatris, ZABA i Zubak Grupa, potom donatori Erste&Steiermärkische Bank, Ericsson Nikola Tesla i PBZ te podupiratelji Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb i Gradska ljekarna Zagreb.

Svečano obilježavanje akcije moći će se pratiti online na Facebook stranici Dana crvenih haljina.

Prvi petak u veljači #nosicrveno

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak, 2. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Detalji o „Danu crvenih haljina“ mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva i na Facebook stranici.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: #nosicrveno, moždani udar,

Komentari