Datum objave: 08. 03. 2023.

Druge srijede u ožujku obilježava se Međunarodni dan nutricionista i dijetetičara. Tim je povodom danas u zagrebačkom bistrou RougeMarin održan „Doručak s nutricionistima“. Događanje je organiziralo Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara, a okupilo je predstavnike medija i struke, liječnike te druge zdravstvene djelatnike.

Uloga nutricionista i dijetetičara u cjelokupnom zdravlju populacije je ključna, a kako bi podsjetili javnost na važnost doručka - najvažnijeg dnevnog obroka i temelja kvalitetnog početka dana, osmislili su i prezentirali deset uravnoteženih, hranjivih i kreativnih verzija prvog jutarnjeg obroka koje svatko može pripremiti u vlastitom domu. Naime, znanstveno je dokazano kako osobe koje redovito doručkuju s lakoćom osiguravaju dnevne potrebe organizma za nutrijentima, lakše postižu i održavaju poželjnu tjelesnu masu, aktivnije su i produktivnije, rjeđe su depresivne te općenito imaju zdravije životne navike. Također, istraživanja su ukazala i na smanjen rizik razvoja kroničnih nezaraznih bolesti poput pretilosti, dijabetesa tipa 2 te bolesti srca i krvožilja.

Nutricionisti i dijetetičari su stručnjaci koji su svoje znanje, vještine i iskustvo stekli obrazovanjem na priznatim, visokoobrazovnim institucijama temeljenim na visokim standardima te se kontinuirano obrazuju na trajnim edukacijama.

Nezaobilazna uloga u edukaciji populacije o prehrani pripada upravo njima jer kroz stručno-znanstvenu djelatnost i popularizacijom znanosti o prehrani podižu svijest javnosti o izravnoj povezanosti prehrane i zdravlja.

Na žalost, svjedočimo pojavi nestručnih i neškolovanih pojedinca koji se lažno prikazuju kao savjetnici i stručnjaci na području nutricionizma te kao takvi predstavljaju veliki problem i potencijalnu opasnost za zdravlje i dobrobit ljudi.

„Svake godine nastojimo simbolično obilježiti naš dan, a ovogodišnjim događanjem željeli smo posebno naglasiti koherentnost profesije nutricionista i dijetetičara u Republici Hrvatskoj. Usluge nutricionista i dijetetičara u Republici Hrvatskoj sve su više tražene, no prava zaštita struke na razini regulatornih pravnih mehanizama još uvijek ne postoji. Stoga kao stručno društvo imamo za cilj promovirati zašto je važno obratiti se visokoobrazovanim stručnjacima s iskustvom i specifičnim kompetencijama na ovome području.“ poručila je prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistkinja KBC-a Zagreb i predsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara.

Recepte odabranih prijedloga doručaka koje su članovi Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara osmislili i pripremili povodom ovog događaja donosimo u nastavku:

1. Zobena kaša s jogurtom, sjemenkama i voćem

2. Prekonoćni Bircher muesli “tropic”

3. Domaća granola s grčkim jogurtom i borovnicama

4. Svježi sir s jogurtom i vlascem, panceta i svježa paprika s kruhom

5. Tortilja s humusom, škripavcem, salatom i cherry rajčicama

6. Tortilja s jajem i avokadom poslužena sa smoothijem od cikle

7. Jaja pečena „na oko“ na integralnom toastu sa rikulom i cherry rajčicama

8. Palačinke od zobenih pahuljica i banane

9. Integralni griz od pira s drobljenim lješnjacima, kakao zrnima i borovnicama

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: doručak, HDND, nutricionizam,

Komentari