Datum objave: 13. 02. 2023.

PETICA-igrom do zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje poziva vas na već tradicionalni, šesti po redu Croatian Obesity Forum koji će se održati 3. ožujka 2023., od 16:00 do 19:00 sati, u virtualnom formatu.

Pretilost predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Republici Hrvatskoj. Nerijetko je i indikator razvoja kroničnih nezaraznih bolesti u budućnosti. Ova ozbiljna bolest teško se liječi, radi čega je najbolje rješenje za pretilost upravo prevencija.

Javnozdravstveni program „PETICA-igrom do zdravlja“ provodi se već devet godina zaredom u zagrebačkim osnovnim školama, a do sada je obuhvatio više od 14 000 dionika. Cilj projekta je prevencija pretilosti stvaranjem zdravijih životnih navika vezanih uz prehranu i tjelesnu aktivnost u djece školske dobi, ali i njihovih roditelja. Poznato je da se stavovi i ponašanja djeteta formiraju temeljem roditeljskog modela, stoga je peti Croatian Obesity Forum posebno posvećen njima.

Koja je uloga roditelja u prevenciji i razvoju pretilosti u djece?

Roditelji su nezamjenjivi, no ono čega često nisu svjesni jest da njihova uloga i utjecaj započinje mnogo prije nego što prime svoje dijete u naručje prvi put. Istraživanja nam jasno pokazuju da neki od rizičnih čimbenika za razvoj debljine u potomka sežu još prije začeća. Poznato je i da pretilost roditelja prilikom začeća djeteta povećava rizik od pojave pretilosti u potomka tijekom kasnijeg života, a da prvih 1000 dana života dojenčadi predstavlja ključno razdoblje i važan preduvjet za daljnji normalan rast i razvoja u kojem glavnu ulogu imaju roditelji.

Ako promatramo roditeljski utjecaj tijekom djetinjstva tada se na svakodnevnoj razini taj utjecaj može ogledati kroz prehrambene obrasce i razinu tjelesne aktivnosti obitelji u cijelosti. I znanstveni dokazi i iskustvo nam pokazuje kako djeca oponašaju roditelje.

Životne navike predstavljaju važno polazište za stvaranje budućnosti s manjim bremenom kroničnih nezaraznih bolesti, no nije ih uvijek jednostavno stvoriti niti održati. Koliko je vremena uopće potrebno da bismo stvorili zdrave navike ili promijenili navike cijele obitelji nabolje? Postoje li navike roditelja koje su ključne za prevenciju pretilosti? Kako roditelj može prevenirati rizik razvoja pretilosti u djeteta? Priznati stručnjaci s područja pedijatrije, školske medicine, odgoja i obrazovanja, psihologije, nutricionizma i kineziologije osvrnut će se na ovu zanimljivu temu te dati odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja koja su ključna za stvaranje zdravijih obitelji i lokalnih zajednica.

Kada i gdje se održava Croatian Obesity Forum?

Croatian Obesity Forum održat će u virtualnom formatu, 3. ožujka 2023. godine, od 16:00-19:00 sati.

Tko sve može sudjelovati i kako se prijaviti?

Croatian Obesity Forum otvoren je za liječnike, ostale zdravstvene djelatnike i stručnjake, prosvjetne radnike, roditelje, te sve zainteresirane za ovogodišnju temu. Stručni skup bit će bodovan od Hrvatske liječničke komore i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Sudjelovanje na stručnom skupu je besplatno, a da biste se prijavili kliknite na niže navedeni link: https://bit.ly/prijava_na_COF

Prijave traju do 27. veljače 2023., do kraja dana.

Više informacija možete pronaći na www.petica.hr i www.vitamini.hr.

Pošalji prijatelju na email

Komentari