Zeleni čaj

Datum objave: 01. 01. 2005.

Sve vrste čajeva dobivene su iz iste biljke, Camellia sinensis. Razlika je kako se otrgnuti listovi pripremaju. Zeleni čaj, za razliku od crnog, nije fermentiran te su aktivne komponente ostale neoštećene u biljci. Lišće biljnog čaja koristi se i u sociološke i u medicinske svrhe.

*Upotreba:

Doziranje. Većina istraživanja koja su pratila poboljšanje zdravstvenog stanja bazira se na količini zelenog čaja koja se konzumira u Azijskim zemljama - otprilike 3 šalice (750 ml) dnevno (osigurava 240-320 mg polifenola) 9 . Ipak, ostali istraživači predlažu da je za postizanje značajnijih efekata potrebno oko 10 šalica zelenog čaja (2500 ml) dnevno. Za pripremu zelenog čaja potrebno je 1 čajnu žličicu (5 g) zelenog čaja umiješati u kipuću vodu (250 ml) i ostaviti pokriveno 3 minute. Preporuča se čaj bez kofeina kako bi se izbjeglo eventualno štetno djelovanje povezano sa kofeinom, uključujući anksioznost i insomniju. Tablete i kapsule sadrže standardizirane ekstrakte polifenola, posebno katehina. Neke sadrže 97% polifenola – što je ekvivalentno 4 šalice (1000ml) čaja. Većina ovih standardiziranih produkata ne sadrže kofein.

Nuspojave. Zeleni čaj općenito nema nuspojava. Suprotan učinak primjećen je u slučaju konzumiranja prevelikih količina (nekoliko šalica dnevno) zelenog čaja i manifestiraju se kao anksioznost, nesanica i slični simptomi koju su uzrokovani prisutnim kofeinom.

Interakcije s lijekovima . Određeni lijekovi mogu pokazati interakcije s zelenim čajem, stoga je potrebno obratiti pažnju na preparate koji se uzimaju. Najbolje je posavjetovati se s liječnikom.

Reference:
1. Graham HN. Green tea composition, consumption, and polyphenol chemistry. Prev Med 1992;21:334–50.
2. Kono S, Shinchi K, Ikeda N, et al. Green tea consumption and serum lipid profiles: A cross-sectional study in Northern Kyushu, Japan. Prev Med 1992;21:526–31.
3. Yamaguchi Y, Hayashi M, Yamazoe H, et al. Preventive effects of green tea extract on lipid abnormalities in serum, liver and aorta of mice fed an atherogenic diet. Nip Yak Zas 1991;97:329–37. 1999;141:159–65.
4. Mukhtar H, Ahmad N. Green tea in chemoprevention of cancer. Toxicol Sci 1999;52(2 Suppl):111–7.
5. Katiyar SK, Mukhtar H. Tea consumption and cancer. World Rev Nutr Diet 1996;79:154–84 [review].
6. Otake S, Makimura M, Kuroki T, et al. Anticaries effects of polyphenolic compounds from Japanese green tea. Caries Res 1991;25:438–43.
7. Ooshima T, Minami T, Aono W, et al. Reduction of dental plaque deposition in humans by oolong tea extract. Caries Res 1994;28:146–9.
8. Stoner GD, Mukhtar H. Polyphenols as cancer chemopreventive agents. J Cell Bioch 1995;22:169–80.
9. Murray MT. The Healing Power of Herbs. Rocklin, CA: Prima Publishing, 1995, 192–6.

*Informacije u tablicama temelje se na rezultatima postignutim kliničkim pokusima, dvostruko slijepim kliničkim pokusima, meta-analizama ili na tradicionalnoj upotrebi.
Za lakše snalaženje čitatelja, informacije u tablicama svrstane su pod pojmovima "primarno", "sekundarno" i "ostalo".
"Primarno" znači da postoje pouzdani znanstveni dokazi koji ukazuju na pozitivan utjecaj na zdravlje.

"Sekundarno" znači da postoje kontroverzni ili nedovoljni podaci ili tek preliminarne studije koje ukazuju na minimalni utjecaj na zdravlje. "Ostalo" znači da se suplement koristi tradicionalno i ima malo znanstvenih dokaza o njegovom djelovanju

Povijesno i tradicionalno korištenje (mogu ga i ne moraju podupirati zdravstvene studije): Prema kineskoj legendi, čaj je otkriven, slučajno, prije 4000 godina. Od tada, tradicionalna kineska medicina preporuča zeleni čaj za glavobolju, probavu, depresiju, slabost imunosnog sustava, detoksikaciju, kao energetik i za produljenje života.

Aktivni sastojci: Zeleni čaj sadrži hlapiva ulja, vitamine, minerale i kofein, te sastojke koji su najveći predmet interesa - polifenole, posebno katehin. Vjeruje se da su polifenoli najodgovorniji za blagotvorno djelovanje zelenog čaja na zdravlje ljudi 1 .

Većina studija pokazala je da zeleni čaj smanjuje ukupni kolesterol, kao i da popravlja profil kolesterola (omjer LDL, HDL i ukupnog kolesterola). 2 3 Zeleni čaj može umanjiti incidenciju kardiovaskularnih bolesti čineći krvne pločice u krvi manje ljepljivima.
Polifenoli u zelenom čaju povezani su sa redukcijom rizika od nekoliko vrsta tumora kod ljudi. 4 5

Komponente u zelenom čaju, jednako kao i one u crnom čaju mogu reducirati rizik od karijesa . 6

Dobrovoljci koji su ispirali usta s alkoholnim ekstraktom čaja, svaku večer prije spavanja, tijekom četiri dana, imali su znatno manje zubnog plaka, ali istu količinu bakterija koje uzrokuju plak, usporedo s onima koji nisu prolazili sličan tretman. 7

Pokazano je da polifenoli stimuliraju produkciju nekoliko stanica imunosnog sustava i imaju značajna antibakterijska svojstva - čak i protiv bakterija koje uzrokuju zubni plak. 8

Flavonoidi čaja koji su davani u obliku kapsula pokazali su se korisnima u prevenciji gastrointestinalnih poremećaja. Ipak, da bi se razjasnila uloga zelenog čaja u prevenciji gastrointestinalnih poremećaja, potrebno je još istraživanja.

Smatra se da zeleni čaj pomaže kod hematokromatoze, spriječavajući apsorpciju željeza.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj, ljekovito bilje,

Komentari