Vitamin A

Datum objave: 01. 01. 2005.

Kako djeluje: Vitamin A (retinol) pomaže stanicama kako bi se mogle nesmetano dijeliti - taj proces zove se diferencijacija. Stanice koje se ne diferenciraju ispravno podložnije su prekarcignogenim promjenama. Vitamin A prevenira prodiranje mikroorganizama uzročnika bolesti, održavajući cjelovite membrane stanica. Vitamin A stimulira imunitet, a potreban je za formiranje kosti, proteina i hormona rasta. Beta karoten je biljni pigment koji naš organizam prema potrebi pretvara u vitamin A. Vitamin A je nužan za održavanje zdravlja kože i sluznice, prve linije obrane tijela od mikroorganizama i toksina, a važan je i za snažan imunosni sustav jer povisuje broj T i B limfocita. β-karoten i vitamin A uništavaju karcinogene (tvari koje uzrokuju rak), štite od kardiovaskularnih bolesti i snizuju razinu kolesterola. Vitamin A ključan je za dobar vid.

Izvori u hrani: jetra, mlijeko i mliječni proizvodi, ulje bakalara.

Upotreba vitamina A:

Deficit vitamina A: Pojedinci koji reduciraju unos jetre, mliječnih proizvoda i povrća bogatog beta karotenom mogu razviti deficit vitamina A. Najraniji znak deficita vitamina A je noćno sljepilo. Simptomi deficita također uključuju suhu kožu, povećan rizik pojave infekcija i metaplaziju (prekancerozno stanje).

Koliko vitamina A uzeti? Za muškarce i žene u postmenopauzi doza do 25 000 I.U. (7,500 mcg) dnevno smatra se sigurnom. Za žene koje planiraju trudnoću najsigurnija doza je redefinirana i iznosi manje od 10 000 I.U. (3,000mcg) dnevno. 1

Nuspojave i interakcije: Žene koje su trenutno u drugom stanju ili planiraju trudnoću ne bi trebale uzimati više od 10000 I.U. vitamina A dnevno. Kod ostalih odraslih osoba unos iznad 25 000 I.U. dnevno uzrokuje glavobolje, suhoću kože, ispadanje kose, umor, probleme s kostima i oštećenja jetre.2
Suplementiranje vitamina A u kombinaciji s željezom pomaže u terapiji deficita željeza bolje nego uzimanje samog željeza.3

Reference:
1. Rothman KJ, Moore LL, Singer MR, et al. Teratogenicity of high vitamin A intake.N Engl J Med 1995;333:1369–73.
2. Bendich A, Langseth L. Safety of vitamin A. Am J Clin Nutr 1989;49:358–71.
3. Mejia LA, Chew F. Hematological effect of supplementing anemic children with vitamin A alone and in combination with iron. Am J Clin Nutr 1988;48:595–600.

Informacije u tablicama temelje se na rezultatima postignutim kliničkim pokusima, dvostruko slijepim kliničkim pokusima, meta-analizama ili na tradicionalnoj upotrebi.
Za lakše snalaženje čitatelja, informacije u tablicama svrstane su pod pojmovima "primarno", "sekundarno" i "ostalo".
"Primarno" znači da postoje pouzdani znanstveni dokazi koji ukazuju na pozitivan utjecaj na zdravlje. "Sekundarno" znači da postoje kontroverzni ili nedovoljni podaci ili tek preliminarne studije koje ukazuju na minimalni utjecaj na zdravlje. "Ostalo" znači da se suplement koristi tradicionalno i ima malo znanstvenih dokaza o njegovom djelovanju.

Pošalji prijatelju na email

Komentari