Vitamin E
Kako djeluje? Vitamin E je snažni antioksidans koji štiti stanične membrane i druge liposolubilne dijelove tijela, poput LDL kolesterola ("loš" kolesterol). Zaštita LDL kolesterola od oksidacije može sniziti rizik pojave bolesti srca. Dvije studije objavljene u New England Journal of Medicine pokazuju da muškarci 1 i žene 2 koji uzimaju barem 100 I.U. vitamina E dnevno tijekom minimalno dvije godine, bilježe 37 – 41 % - tni pad rizika pojave bolesti srca.
Različite forme vitamina E: Imena svih vrsta vitamina E počinju ili sa "d" ili sa "dl", što su oznake različitih kemijskih struktura. "d" – forma je prirodna, a "dl" je sintetska. Prirodna forma vitamina E je aktivnija od sintetske. U svrhu kompenzacije niske aktivnosti, sintetski vitamin E dodaje se u višoj dozi. 100 I.U. vitamina E zahtijeva 67 mg prirodne forme, a barem 100 mg sintetskog vitamina E. Toksičnost sintetskog vitamina E nije dokazana, no preporuča se uzimanje prirodne forme.
Uz oznake "d" i "dl", često se pojavljuje grčko slovo alfa, koje također opisuje strukturu. Sintetski "dl" vitamin E postoji isključivo u alfa formi (dl-alfa tokoferol). Prirodni vitamin E postoji kao alfa (d-alfa tokoferol) ili kao kombinacija alfa, beta, gama i delta koja se naziva miješani prirodni tokoferoli.
Forme vitamina E se spominju i kao "tokoferol" ili "tokoferil" ("tokoferil acetat"). Ove dvije forme se značajno ne razlikuju, iako je moguće da se tokoferol apsorbira nešto bolje, a tokoferil-forma ima dulje vrijeme skladištenja. Obje forme su aktivne pri oralnom uzimanju, no koža ne može iskoristiti tokoferil – formu, te kod nanošenja vitamina E na kožu treba koristiti tokoferol.
Izvori u hrani: ulje pšeničnih klica, orasi, sjemenke, biljna ulja, žumanjak jajeta, lisnato zeleno povrće. Visoke doze vitamina E (iznad 100 I.U.) ne mogu se nadoknaditi hranom.
Upotreba vitamina E:
Deficit vitamina E: Značajni deficiti vitamina E su rijetki.
Koliko vitamina E uzeti? Preporučena dnevna doza vitamina E je 30 I.U., no vodeći svjetski istraživači preporučuju dnevni unos od 100 – 200 I.U., pogotovo kada se radi o starijim osobama.
Nuspojave i interakcije: Toksičnost vitamina E je veoma rijetka. Prehrana s visokim udjelom nezasićenih masnoća zahtijeva povećani unos vitamina E. Vitamin E i selen djeluju sinergistički u zaštiti liposolubilnih dijelova tijela.
Reference:
1. Rimm EB, Stampfer MJ, Ascherio A, et al. Vitamin E consumption and the risk of coronary heart disease in men. N Engl J Med 1993;328:1450–56.
2. Stampfer MJ, Hennekens CH, Manson JE, et al. Vitamin E consumption and the risk of coronary heart disease in women. N Engl J Med 1993;328:1444–49.
Informacije u tablicama temelje se na rezultatima postignutim kliničkim pokusima, dvostruko slijepim kliničkim pokusima, meta-analizama ili na tradicionalnoj upotrebi.
Za lakše snalaženje čitatelja, informacije u tablicama svrstane su pod pojmovima "primarno", "sekundarno" i "ostalo".
"Primarno" znači da postoje pouzdani znanstveni dokazi koji ukazuju na pozitivan utjecaj na zdravlje. "Sekundarno" znači da postoje kontroverzni ili nedovoljni podaci ili tek preliminarne studije koje ukazuju na minimalni utjecaj na zdravlje. "Ostalo" znači da se suplement koristi tradicionalno i ima malo znanstvenih dokaza o njegovom djelovanju.